Shutterstock

Er det skadeligt at holde sig vågen hele natten?

En nat uden søvn kan mærkes dagen efter, men i hvor høj grad påvirker natteroderi egentlig kroppen?

Nætter dedikeret til underholdning eller arbejde frem for søvn er ikke uden omkostninger.

Søvn giver kroppen mulighed for at restituere, så den kan fungere optimalt. Mens vi sover, går processer i gang, som reparerer og vedligeholder kroppens celler og væv.

Søvnmangel gør os derfor ikke kun trætte, men har også en række negative konsekvenser for vores humør, følelser og fysiske helbred.

Koncentrationen knækker

Hjernen lider under søvnmangel, da natteroderiet hæmmer vores mentale evner, bl.a. vores koncentration, hukommelse samt evnen til at løse problemer og tage beslutninger.

Personer med søvnmangel har en lavere reaktionshastighed, hvilket i kombination med de svækkede mentale evner øger risikoen for uheld.

Forsøg har vist, at 24 timer uden søvn slører vores selvopfattelse og motorik på samme måde som en spirituspromille på 1.

24 timer uden søvn svarer til en promille på 1

Søvnmanglen giver også følelserne en rutsjetur. Irritation og vrede ulmer under overfladen, ligesom undersøgelser viser, at risikoen for at udvikle angst stiger.

Derudover er der også fysiske langtidseffekter.

Kroppen har et indre ur, som regulerer en række processer. Skiftende eller mangelfuld søvn kan lave kuk i uret, hvilket øger risikoen for bl.a. hjertesygdomme, type 2-diabetes og overvægt.