Er det sundt at afholde sig fra sex og onani?

Seksuel afholdenhed promoveres flittigt på sociale medier, men hvordan påvirker det helbredet at lægge sex og onani på hylden?

© Shutterstock

Det er blevet populært at undertrykke sine seksuelle drifter. Faktisk er det blevet til en hel bevægelse kaldet NoFap.

Bevægelsens fortalere hævder, at seksuel afholdenhed giver forøget energi, selvtillid og mental klarhed. Modstanderne mener til gengæld, at NoFap er en form for seksuel udskamning.

NoFap-bevægelsen udspringer af en kinesisk undersøgelse fra 2002, som viste, at mænds testosteronniveauer steg med hele 146 pct. efter syv dage uden udløsninger – og høje testosteronniveauer giver bl.a. mere energi.

Andre undersøgelser har dog ikke været i stand til at genskabe konklusionen og fundet lignende sammenhænge mellem udløsninger og mængden af testestoron.

Udløsninger forebygger kræft

Til gengæld kan afholdenhed i kortere perioder have en positiv effekt på sædkvaliteten.

Op til fire dage uden udløsninger forbedrer sædkvaliteten og øger chancen for befrugtning. Men varer afholdenheden længere, stiger risikoen for dna-skader i sædcellerne.

Generelt lader det da også til, at sex er bedre for helbredet end afholdenhed. Amerikanske forskere har fx vist, at hyppige udløsninger gennem voksenlivet forebygger prostatakræft.

Og hos midaldrende kvinder kan seksuel aktivitet ligefrem udskyde overgangsalderen.

En 11 år lang undersøgelse viste, at kvinder, som dyrkede sex ugentligt, havde 28 pct. lavere risiko for at nå overgangsalderen i løbet af undersøgelsesperioden, end kvinder, som havde sex mindre end en gang om måneden.

27 pct. daler risikoen for prostatakræft hos mænd i alderen 20-29 år, hvis de har mere end 13 udløsninger om måneden i stedet for 4-7 udløsninger.