Shutterstock

Er du god til at forstå dyrs lyde? Særligt personlighedstræk kan være forklaringen

En specifik menneskelig kvalitet gør dig bedre til at afkode dyrs følelsesladede lyde.

Er du god til at sætte dig ind i andre menneskers følelser?

Så er der gode odds for, at du også forstår, hvad dyr prøver at kommunikere.

En ny dansk-schweizisk undersøgelse publiceret i Royal Society Open Science peger nemlig på, at empatiske mennesker også er gode til at afkode dyrs lyde.

Hvis du ovenikøbet arbejder med dyr - og er mellem 20-29 år gammel, er dine chancer for at aflæse dyrenes signaler endnu bedre, lyder det fra forskerne.

”Vores resultater viser, at vi mennesker ud fra dyrs lyde er i stand til at afgøre, om et dyr er ophidset eller ej, og om dyret udtrykker positive eller negative følelser,” siger adfærdsbiolog Elodie Briefer fra Biologisk Institut på Københavns Universitet, der har været involveret i arbejdet.

“Det gælder på tværs af en række forskellige pattedyr. Vi kan også se, at vores evne til at tolke lydene afhænger af flere forhold, som alder, nært kendskab til dyr og ikke mindst, hvor empatiske vi er over for andre mennesker,” fortsætter hun.

Hvem klarede sig bedst i testen?

Ophidselse og følelsesmæssig ladning målt

Undersøgelsen bygger på svar fra 1024 personer fra 48 forskellige lande.

De er blevet præsenteret for lyde fra seks pattedyr, nemlig geder, kvæg, asiatiske vildheste, domesticerede heste, grise og vildsvin.

Lydene fra de seks dyr blev afspillet for undersøgelsens respondenter sammen med lyde af menneskeligt vrøvl fra skuespillere.

Deltagerne skulle efterfølgende gætte, om lydene var udtryk for høj eller lav ophidselse, og om følelsesladningen var positiv eller negativ.

Efter testen blev deltagerne bedt om at besvare en empatitest, der målte deres empati over for mennesker.

© Walter Siegmund

Læs også:

“Det en anerkendt test, men måler jo empati over for andre mennesker,” forklarer Elodie Briefer.

“Alligevel ser vi en klar sammenhæng med evnen til at tolke dyrenes lyde.”