Par med prideflag

Er homoseksualitet lige udbredt blandt kvinder og mænd?

Er der lige mange homoseksuelle mænd og kvinder, eller er der en signifikant forskel på kønnene?

7 procent af voksne mænd og 13 procent af voksne kvinder i de vestlige lande har haft seksuelle erfaringer med deres eget køn.

Det viste en undersøgelse fra 2016 anført af psykologen J. Michael Bailey fra University of Lethbridge i Canada. Dermed er homoseksuelle erfaringer statistisk set mest udbredt hos kvinder.

Procentdelen af personer, der fortæller, at de kun er homoseksuelle, er dog markant lavere, hhv. 0,5 procent hos kvinder og to procent hos mænd.

Homoseksuelle truet

Undersøgelser af seksuel orientering baseret på selvrapportering, altså den enkelte adspurgtes eget udsagn, er svære at verificere for forskerne.

Homoseksualitet er fortsat forbudt i omkring 70 lande, og seksuel orientering betragtes som gyldig asylgrund under FN’s konventioner.

Enkelte steder som Iran og dele af Somalia har endda dødsstraf for sex med samme køn. Det er med andre ord ikke altid klogt at svare ærligt.

Organisationen, der i dag hedder Frontline AIDS, forsøgte i 2003 at fastslå udbredelsen af homoseksuelle erfaringer blandt mænd i den ikkevestlige del af verden, og variationerne var store. I Østasien havde mellem 3 og 5 procent af mændene fx haft sex med en anden mand, i Syd- og Sydøstasien mellem 6 og 12 procent og i Latinamerika mellem 6 og 20 procent.

Læs også vores artikel ‘Hvor mange seksualiteter findes der?