Er intelligente børn upopulære i skolen?

Min søn har en høj IQ i forhold til sine klassekammerater. Kan det gå ud over hans sociale liv?

© Shutterstock

Børns og unges trivsel i skolen afhænger i nogen grad af deres intelligens – og det er ikke kun af faglige årsager, men også af sociale.

Personer med en høj IQ er generelt mere populære. Det skyldes, at intelligens bl.a. er forbundet med mere social og samarbejdsvillig adfærd samt en højere grad af empati og ansvarlighed. Men børn og unge med en høj IQ kan også opleve at blive kaldt nørd og andre nedladende øgenavne.

For at blive klogere på, hvordan IQ påvirker unges popularitet, har et polsk forskerhold undersøgt 113 teenagere fra syv forskellige gymnasieklasser.

Undersøgelsen foregik ved, at testdeltagerne tog en IQ-test ved begyndelsen af skoleåret, hvorefter de blev spurgt om, hvilke klassekammerater, de bedst kunne lide. De kunne vælge lige så mange, de havde lyst til. Efter henholdsvis tre og tolv måneder blev testen gentaget.

Lige kloge børn leger bedst

Undersøgelsen afslørede, at unge med en høj IQ generelt var populære blandt klassekammeraterne. Omvendt brød de intelligente teenagerne sig i første omgang om færre klassekammerater end gennemsnittet. De foretrak i stedet at tilbringe tid med personer på samme intelligensniveau som dem selv.

Tendensen med at foretrække elever med en sammenlignelig IQ dalede dog i løbet af skoleåret, fordi andre faktorer blev vigtigere – fx fællesinteresser og personlighedstræk.