Er vådt tøj bedre end ingenting i vinterkulden?

Hvis man er ude i kulden og får gennemblødt sit tøj, er det så bedst at beholde det på eller tage det af?

© Shutterstock

Tøj fungerer som varmeisolering pga. af små luftlommer i tekstilfibrene, som indfanger og holder på kropsvarmen, der ellers ville forsvinde ud i luften omkring os.

Når tøjet bliver vådt, fyldes luftlommerne med vand, som har en højere såkaldt varmekapacitet. Vand leder varme væk fra kroppen 25 gange hurtigere end luft, hvilket er grunden til, at vådt tøj føles koldere end tørt tøj.

Tekstiler har dog forskellige egenskaber, og derfor har det stor betydning, hvilket tøj du har på.

Det rigtige tøj holder dig varm

Uld består af krøllede og delvist vandafvisende fibre. Når ulden bliver våd, er nogle af luftlommerne i de krøllede fibre stadig intakte, og uld er derfor bedre end de fleste andre tekstiler til at holde kroppen varm.

Derudover reducerer fibrenes vandafvisende egenskaber mængden af vand, der kommer i direkte kontakt med huden. Så selvom våd uld isolerer dårligere end tør, er det stadig bedre end den nøgne krop.

Det er bomuld til gengæld ikke.

Bomuld absorberer vand, så fibrene klistrer sammen, og alle luftlommerne forsvinder. Våd bomuld klistrer til huden, og da vandet i bomuldsfibrene absorberer kropsvarme hurtigere end tilsvarende kold luft, mister kroppen hurtigt varme. Derfor er det bedre at være nøgen end iført vådt bomuldstøj i vinterkulden.