Er vegansk kost usund for børn?

Jeg har hørt, at børn, som lever vegansk, bliver underernærede og mangler vigtige proteiner og vitaminer. Er det sandt?

© Shutterstock

Veganske forældre bliver ofte mødt med skepsis og bekymringer for, om deres børn vil mangle vigtige næringsstoffer, hvis de vokser op på en udelukkende plantebaseret kost.

I 2021 nærstuderede schweiziske forskere mere end 400 undersøgelser i den videnskabelige litteratur for at danne sig et billede af de veganske børns indtag af næringsstoffer samt plantekostens effekt på deres sundhed og vækst.

Forskerne konkluderede, at børnene sagtens kan leve vegansk, hvis kosten planlægges ordentligt.

Plantebaserede fødevarer dækker nemlig mere end rigeligt børnenes kalorie- og proteinbehov. Den største risikofaktor er en dårlig sammensat kost, da veganske fødevarer ikke indeholder nok calcium, B12- og D-vitamin – tre vigtige næringsstoffer.

Forældrene skal derfor være opmærksomme på at dække næringsbehovene ved at supplere med nødvendige kosttilskud.

Hvert fjerde barn er overvægtig

Gør forældrene det, kan den veganske kost være decideret fordelagtig. Undersøgelsen viste nemlig også, at veganske børn har langt mindre risiko for overvægt og fedme, som er et stigende problem i den vestlige verden.

Helt op mod 28 pct. af europæiske børn under fem år er overvægtige eller fede. Selv om veganske børn generelt vejer mindre, er de ikke undervægtige og der er ingen markante forskelle i højde og vækst mellem veganske og ikke-veganske børn.