Shutterstock
Akne

Fem betændte ting du ikke vidste om bumser

En giftig cocktail af døde hudceller og en harmløs bakterie. Det er opskriften på bumser. I fatale tilfælde kan miksturen endda ende i hjernen. Læs fem betændte facts om teenagernes plage nummer et.

1. Bakterie giver bumser

© Henning Dalhoff

Akne skyldes bakterien Propionibacterium acnes, som hos alle lever i hårsækken og næres af hudfedt.

Teenagere er fyldt med hormoner. De mandlige kønshormoner – som piger også har – får talgkirtler til at lave mere fedt og hudceller til at dele sig hurtigere.

De døde hudceller blokerer hårsækkens åbning, så bakterierne lukkes inde og vokser eksplosivt. Immunforsvaret sender derfor hvide blodlegemer til området. Det resulterer i betændelse, så gul materie fylder bumsen.

2. Mand døde af bums i hjernen

© Lorenzo Zaffiri et al.

I 2013 fik en 79-årig mand alvorlig bihulebetændelse. Lægerne opdagede, at betændelsen skyldtes akne-bakterien, som havde bredt sig til hjernen. Skanninger afslørede en byld på størrelse med en bordtennisbold i pandelapperne. Manden døde 20 dage efter.

3. 633 millioner har bumser

Akne er nummer 8 på listen over de mest almindelige sygdomme, og 633 millioner mennesker lider til hver en tid af sygdommen. Værst går det ud over teenagere, hvor 80-90 procent er plaget af bumser.

4. Fed mad giver ikke bumser

© Shutterstock

Bumser skyldes ikke fed mad. Flere forskningsprojekter har til gengæld vist, at hurtige kulhydrater i fx hvidt mel øger mængden af insulin, som giver mere mandligt kønshormon og hudfedt. Begge dele giver bumser.

5. Luft gør hudorm sort

© Shutterstock

Hudorme – en mild form for akne – ses som små hvide og sorte buler på huden.

De sorte kaldes også åbne hudorme, fordi proppen af døde hudceller øverst i hårsækken ikke er tæt, så luften trænger ind. Luft ilter fedtet, så det bliver sort.