Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Akne

Fem betændte ting du ikke vidste om bumser

En giftig cocktail af døde hudceller og en harmløs bakterie. Det er opskriften på bumser. I fatale tilfælde kan miksturen endda ende i hjernen. Læs fem betændte facts om teenagernes plage nummer et.

Shutterstock

1. Bakterie giver bumser

© Henning Dalhoff

Akne skyldes bakterien Propionibacterium acnes, som hos alle lever i hårsækken og næres af hudfedt.

Teenagere er fyldt med hormoner. De mandlige kønshormoner – som piger også har – får talgkirtler til at lave mere fedt og hudceller til at dele sig hurtigere.

De døde hudceller blokerer hårsækkens åbning, så bakterierne lukkes inde og vokser eksplosivt. Immunforsvaret sender derfor hvide blodlegemer til området. Det resulterer i betændelse, så gul materie fylder bumsen.

2. Mand døde af bums i hjernen

© Lorenzo Zaffiri et al.

I 2013 fik en 79-årig mand alvorlig bihulebetændelse. Lægerne opdagede, at betændelsen skyldtes akne-bakterien, som havde bredt sig til hjernen. Skanninger afslørede en byld på størrelse med en bordtennisbold i pandelapperne. Manden døde 20 dage efter.

3. 633 millioner har bumser

Akne er nummer 8 på listen over de mest almindelige sygdomme, og 633 millioner mennesker lider til hver en tid af sygdommen. Værst går det ud over teenagere, hvor 80-90 procent er plaget af bumser.

4. Fed mad giver ikke bumser

© Shutterstock

Bumser skyldes ikke fed mad. Flere forskningsprojekter har til gengæld vist, at hurtige kulhydrater i fx hvidt mel øger mængden af insulin, som giver mere mandligt kønshormon og hudfedt. Begge dele giver bumser.

5. Luft gør hudorm sort

© Shutterstock

Hudorme – en mild form for akne – ses som små hvide og sorte buler på huden.

De sorte kaldes også åbne hudorme, fordi proppen af døde hudceller øverst i hårsækken ikke er tæt, så luften trænger ind. Luft ilter fedtet, så det bliver sort.

Læs også:

Du stoler ikke på grimme ansigter
Mennesket

Du stoler ikke på grimme mennesker

13 minutter
Dyr

Dyrs superevner sidder i fødderne

2 minutter
Skaldet og højt testosteron
Mennesket

Fup eller fakta? Har skaldede mænd VIRKELIG mere testosteron

5 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul