Første kvinde i verden får stamcelle-groet hornhinde.

Første kvinde i verden får stamcelle-groet hornhinde

Vævsceller fra en levende huddonor blev re-programmerede til hornhindeceller. Nu har en kvinde fået synet tilbage på sit ene øje efter en banebrydende operation - takket være netop de hornhindeceller.

Shutterstock

Et gradvist sløret syn - og udsigten til at blive fuldstændig blind. Sådan så livet ud for en japansk, inden hun fik et 0,05 millimeter tyndt lag af re-programmerede stamceller sat ind over sin ene pupil.

Kvinden, der er i begyndelsen af 40'erne, led af en sjælden øjensygdom, hvor hendes naturligt forekommende stamceller i hornhinden langsomt forsvandt og ikke længere var i stand til at reparere øjet ved skader - som hornhindeceller normalt gør.

Men en huddonors iPS-celler, inducerede pluripotente stamceller, som kan give ophav til mange celletyper i sin færdigt udviklede form, reddede hendes syn.

Den japanske kvinde er dermed det første menneske i verden, som har fået en stamcelle-groet hornhinde. Med succes i øvrigt.

Sådan fungerer et rask øje

1 / 5

undefined

12345
To billede viser henholdsvis et helt øje og en fremhævet hornhinde.
© SCIENCE PICTURE COMPANY/SPL &CLAUS LUNAU & JACOPIN/BSIP/SPL

Re-programmerede stamceller

I begyndelsen af marts 2019 godkendte det japanske sundhedsministerium, at der kan foretages stamcelleforsøg på patienter med hornhindesygdomme.

Det er et forskerhold fra Osaka University, som klinisk har fået tilladelse til at anvende iPS-celler til at gro nye hornhinder til i alt fire personer - hvor den 40-årige kvinde var den første i rækken.

For at omprogrammere - i dette tilfælde - en huddonors hudceller til stamceller, skal hudcellernes udvikling vendes. Hudcellerne skal sendes tilbage til fosterstadiet.

Hudcellerne udsættes for en særlig næring og en vækstfaktor i en petriskål, som gør, at de omdanner sig til de såkaldte iPS-celler.

Andre stoffer i skålen omprogrammerer stamcellerne, så de danner et sammenhængende lag af hornhindeceller, og herefter sættes hornhinden ind i øjet, hvor det erstatter den ødelagte hornhinde.

I Japan forskes der vidt og bredt i iPS-celler, som også har kureret patienter med rygmarvsskader og Parkinsons syge.

Læs også:

Hårbillede
Kroppen

8 grunde til at elske din kropsbehåring

0 minutter
Næseblod
Kroppen

Kan man dø af næseblod?

0 minutter
baby nursing
Kroppen

Kan kvinder amme et adopteret barn?

0 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!