Forsker bygger enorm tårebank

En bank med frosne mennesketårer skal levere til forskere over hele verden. De vil opklare mysteriet om, hvorfor vi græder.

Tårer - tårebank skal opklare, hvorfor vi græder

En israelsk forsker vil opbygge en bank med mennesketårer, så han kan nærstudere de milliarder af molekyler, der findes i de salte dråber.

© I love images/Getty Images

Forskerne ved forsvindende lidt om de salte dråber, der springer fra vores øjenhuler, når følelserne får overtaget.

Det vil den israelske forsker Noam Sobel nu lave om på ved at bygge en tårebank, så han kan kortlægge de millarder af molekyler, der findes i vores tårer. Til daglig leder Sobel den neurobiologiske afdeling på det israelske Weizmann Institute of Science.

Tårebanken skal, ligesom andre biobanker med fx blod eller urin, være til rådighed for forskere over hele kloden, så de ikke behøver bruge måneder på at indsamle tårer til nye projekter.

Kvindetårer dæmper sexlysten

I tårebanken vil Sobel opbevare frysetørrede tårer i forskellige kategorier. Kvinders tårer skal fx adskilles fra mænds, da undersøgelser viser, at de indeholder stoffer, der sænker mænds sexlyst.

>> Bliv klogere på den nyeste videnskab: Prøv to numre af vores magasin og få en soldrevet robot med i købet for 69,50 kr.

I banken vil forskerne også skelne mellem såkaldte basistårer, reflekstårer og følelsestårer.

Basistårer renser og beskytter altid dine øjne, reflekstårer pibler frem, når du fx skærer løg, mens følelsestårer presser sig på, når du bliver overvældet af følelser som sorg eller glæde.

Tårer lindrer smerte

Forskere har længe forsøgt at opklare, hvorfor vi græder følelsestårer, der adskiller sig ved at indeholde smertestillende hormoner.

Derfor er et af formålene med tårebanken at opklare mysteriet om, hvorfor vi mennesker er den eneste art, der græder, når følelserne overrumpler os.