Shutterstock
Give julegaver.

Forsker: Den betingelsesløse gave er en illusion

Gaver kan bruges til at manipulere, så det med “bare” at få eller give en lille julegave har måske større betydning, end du går og tror.

Julen nærmer sig, og det gør det store gaveræs også. Og hvem glæder sig ikke til øjeblikket, hvor de smukt indpakkede gaver under træet skal fordeles?

Uanset om du glæder dig mest til at give eller få en gave, er der imidlertid grund til at reflektere lidt over, hvad det indebærer.

Psykopaternes legeplads

Det at give gaver ved særlige lejligheder er ikke noget nyt fænomen. Det har nemlig været praktiseret i flere tusinde år.

Her har gaver symboliseret gode hensigter, når folk rejste ud og mødte fremmede på deres vej. Men de har også fungeret som positive tilkendegivelser mand og kone imellem - eller mellem venner.

Og sådan fungerer det i vid udstrækning stadig.

“Gaver skaber relationer, og derfor er gaver også typisk, det første der sløjfes, hvis man rager uklar med en ven eller et familiemedlem,” siger analysechef i Realdania Henrik Mahncke, som har forsket i gavegivning og filantropi og uddyber:

“På den måde kan gaver både symbolisere begyndelser og afslutninger på relationer.”

Men ikke nok med, at gaver - eller snarere fraværet af gaver - kan stadfæste afslutningen på en relation.

De kan nemlig også bruges til at manipulere og udøve strategisk kontrol over andre.

“Det sociale gavesystem er jo skræddersyet til psykopater,” siger den norske socialantropolog og forsker, Runar Døving til Forskning.no.

Døving peger desuden på, at store gaver kan få nogle til at føle sig underlegne, og at nogle gavegivere simpelthen bruger gaver til at holde på folk, som egentlig ikke ønsker at være i relationen.

“På denne måde understøtter det sociologiske system galskaben - det giver magt,” siger Døving.

Magien skal bevares

Skal “magien” ved gavegivning bevares, så er der en række krav, som skal opfyldes.

Det indebærer blandt andet, at gaver ikke må have karakter af at være del af en byttehandel, at prisniveauet ikke er fastsat på forhånd, og at elektroniske ønskesedler ikke bliver det styrende element.

“Man kan bevare noget af magien ved at maskere gavens værdi eller ved hjælp af tidsmæssig forskydning. Giver du for eksempel en bryllupsgave, forventer du næppe at få en gave tilbage i samme ombæring, og det efterlader et positivt indtryk” siger Mahncke.

Psykopat

En psykopat er bl.a. blottet for empati og overvurderer ofte egne evner.

© Quinten de Graaf/Unsplash

Læs også:

Ideen om at kunne give en helt betingelsesløs gave, uden at det fører noget relationelt med sig, er dog en illusion ifølge Mahncke.

“Gaver mellem to personer etablerer altid et magtforhold og en relation, men det er også en del af gavens skønhed,” slutter han.