Undersøgelsen viser nemlig også, at børns ansigter på trods af dette relativt beskedne alkoholindtag kan ændre sig fysisk som følge heraf.
Ansigtet som sundhedsspejl
Resultaterne fra ovenstående undersøgelse peger på, at børns ansigtsform kan være en indikator for deres sundhed men også for deres evne til at udvikle sig alderssvarende.
“Jeg plejer at kalde ansigtet et sundhedsspejl, fordi det reflekterer barnets generelle sundhedstilstand,” siger professor i biologi ved Erasmus Medical Centre i Holland, Gennady Roshchupkin, til netmediet EurekAlert og uddyber:
“Når fostre udsættes for alkohol, kan det få store konsekvenser for deres senere udvikling, og hvis moren drikker jævnligt, kan det resultere i FASD (foetal alcohol spectrum disorder), som kan ses i børnenes ansigter senere i livet.”
Opstoppernæse og indadvendte øjenlåg
I bestræbelserne på at finde frem til sammenhængene mellem mødrenes alkoholindtag et par måneder før samt under graviditeten og forandringerne i børnenes ansigter har forskerne blandt andet benyttet sig af kunstig intelligens.
Her scannede de tusindvis af hollandske børn på henholdsvis 9 og 13 år fra et omfattende børnestudie kaldet Generation R Study.
“Jo mere alkohol mødrene indtog, inden de fødte, jo tydeligere var forandringerne i de 9-åriges ansigter,” siger ph.d. Xianjing Liu, og fortsætter:
“Det drejede sig primært om opstoppernæser, korte næser, vigende hagepartier og indadvendte øjenlåg.”
Faktisk viste undersøgelsen, at gravide ikke bør indtage mere end 12 gram alkohol om ugen, hvis de skal føle sig sikre på ikke at påvirke barnets ansigtsform.
Blandt de 13-årige er sammenhængen ikke nær så tydelig, men det betyder ikke, at den prænatale eksponering for alkohol ikke har påvirket deres helbred, lyder vurderingen fra forskerne.