Forskere afslører hemmeligheden bag dit morgenhumør

Du kan selv styre, hvor frisk og veludhvilet du vågner om morgenen, hvis du følger tre simple råd, mener forskere bag undersøgelse.

Par kysser
© Shutterstock

De fleste kender nok følelsen af at blive revet ud af en tung søvn, mens alarmen bimler ubarmhjertligt videre.

Men hvorfor føler du dig frisk og veludhvilet nogle morgener, når du andre morgener knap nok har energi til at finde snooze-knappen?

Forskere fra bl.a. University of California har gennemført en undersøgelse på 833 voksne. Og resultaterne viser, at du selv har magten over, hvor vågen du føler dig om morgenen, hvis du følger tre simple råd - som er ganske uafhængige af din genetiske arv.

Hemmeligheden er en tretrinsraket

Over to uger bar forsøgsdeltagerne særlige armbåndsure, som overvågede deres fysiske aktivetet, søvnmængde og søvnkvalitet. Desuden fik de serveret forskellige morgenmåltider, som blev noteret i et skema sammen med deres tilstand om morgenen og i løbet af dagen. Forskerne målte også deltagernes glukose-niveau i blodet.

En stor del af forsøgspersonerne var tvillinger, da det hjalp forskerne med at frasortere forskelle på baggrund af genetik. Og tallene afslørede, at hemmeligheden bag de energifyldte morgener er en tretrinsraket, som inkluderer rigeligt med motion dagen før, nok søvn og den helt rigtige morgenmad.

Hver faktor har betydning

En af forskerne bag undersøgelsen er hjerneforskeren Raaphael Vallat fra UC Berkeley. Han forklarer at hver enkelt af de tre dele er vigtige ingredienser, hvis du gerne vil vågne frisk, veludhvilet og ikke mindst være oplagt resten af dagen.

"Hvis du sover længere, end du plejer, vil du opleve en større grad af vågenhed. Er du mere fysisk aktiv dagen før, får du samme effekt. Man kan se forbedringer med hver af faktorerne," forklarer han i en pressemeddelelse.

Så mange timer skal du minimum have

Det værste morgenmåltid viste sig at være morgenmad med et højt indhold af sukker, som gjorde deltagerne direkte uoplagte og søvnige resten af dagen.

Den bedste begyndelse på dagen fik deltagerne til gengæld, hvis de spiste et morgenmåltid spækket med et højt indhold af fuldkornsprodukter og grove grøntsager - såkaldte komplekse kulhydrater.

Mængden af søvn var, knap så overraskende, selvfølgelig også afgørende. Og resultaterne afslørede, at mellem syv og ni timers søvn er nødvendigt for at ryste morgen-døsigheden af sig.

Søvn-molekylet adenosin
© Jynto/Wikimedia Commons

Særligt stof styrer din træthed

Forskere: "Gode nyheder"

Hvorfor motion ser ud til at forbedre vores opmærksomhed og evne til at vågne, når vækkeuret ringer næste dag, ved forskerne endnu ikke.

Men de understreger alligevel at netop motion er en vigtig nøgle til vores helbred og humør generelt.

Forskerne mener, at opdagelsen er en glædelig nyhed, da morgendøsighed og uopmærksomhed ifølge dem koster milliarder af kroner om året i tabt produktivitet og i værste fald menneskeliv. Men deres undersøgelse viser altså, at vi selv har magten til at ændre vores søvnige skæbne.

"Måden, du vågner på, er i din egen kontrol og baseret på, hvordan du strukturerer dit liv og din søvn. Du behøver ikke føle dig underlagt dine gener, da der er nogle meget grundlæggende og opnåelige ting, du kan begynde at gøre i dag for at ændre, hvordan du vågner hver morgen," forklarer Raphael Vallat.