Livsfarlig infektion viste vejen
For at finde årsagen til de faldende temperatur kiggede forskerne på mere end 100 patienter indlagt med blodforgiftning, som er en alvorlig tilstand, hvor bakterier trænger ind i blodbanerne og potentielt spreder sig til organerne.
Den livstruende infektion kan føre til høj feber. Og tidligere undersøgelser har vist, at kropstemperaturerne hos indlagte patienter med blodforgiftning varierer meget. Derfor overvejede forskerne, om tarmbakterierne hos patienterne, det såkaldte mikrobiom, kunne spille en rolle.
Bakterier dikterer feberen
Endetarms-prøver fra 116 indlagte patienter med blodforgiftning blev derfor gennemgået, og forskerne opdagede, at det mikroskopiske samfund af bakterier, mikroorganismer og svampe, der boede i patienternes tarme var meget forskelligartet. Desuden så der ud til at være en kobling mellem sammensætningen af bakterier i tarmen, og hvordan patienternes feber udviklede sig, mens de var indlagt.
Særligt bakterier inden for bakteriefamilien firmicutes så fx ud til at skabe højere feber hos patienterne. Firmicutes-bakterierne er hyppige beboere i vores tarmsystem og kendt for at producere vigtige stoffer, der vandrer ind i blodbanerne og påvirker vores immunforsvar.
Antibiotika havde effekt
Forskerne testede bagefter deres resultater på mus og opdagede, hvordan genmodificerede mus uden et mikrobiom havde mindre ekstreme udsving i deres kropstemperatur ved blodforgiftning end mus med normale tarmbakterier. Udsvingene hos de almindelige mus så desuden ud til at være koblet til de samme tarmbakterier som hos mennesker.
Selv raske, genmodificerede mus uden et mikrobiom havde generelt en lavere kropstemperatur end de almindelige mus og behandling med bakteriedræbende antibiotika fik kropstemperaturen til at falde yderligere.
Flere faktorer styrer tarmbakterierne
Resultaterne afslører, ifølge forskerne, at vores tarmbakterier kan spille lidt af en hovedrolle i forhold til vores kropstemperatur, og at ændringer i
sammensætningen af små beboere i vores fordøjelsessystem også kan være en mulig forklaring på, hvorfor vores gennemsnitlige kropstemperatur har været dalende over de seneste 150 år.
"Vores genetik har ikke ændret sig markant de seneste 150 år, men ændringer i vores fødevarer i hygiejnen og antibiotika har stor indflydelse på vores tarmbakterier," lyder det fra Kale Bongers, som er en af forskerne bag undersøgelsen i en pressemeddelelse.
Han understreger dog, at der skal flere undersøgelser til for at bekræfte koblingen endegyldigt.