Shutterstock

Forskere blotlægger reagensglas-mysterium: Succesraten afhænger af årstiden

En specifik årstid giver ifølge forskerne de bedste odds for en vellykket graviditet - og én giver de dårligste betingelser.

For mange er det en lang og sej kamp at blive gravid, og flere går derfor i fertilitetsbehandling.

Men kunstig befrugtning kan også være et slidsomt forløb brolagt med forhindringer.

Nu peger forskning på en hidtil ubelyst hurdle.

En australsk undersøgelse peger nemlig på, at årstiden kan have en markant betydning for succesraten for kvinder i reagensglasbehandling - eller såkaldt IVF-behandling.

Det fremgår af resultaterne, der er publiceret i tidsskriftet Human Reproduction.

Ifølge forskernes resultater har det ikke nogen betydning, hvornår på året det befrugtede æg bliver lagt op i kvindens livmoder.

Men til gengæld kan det have meget at sige, hvornår kvindens æg bliver udtaget.

Nærmere bestemt kunne forskerne se på deres data, at kvinder, der fik udtaget æg om sommeren, havde 30 procent større chance for at føde et levende barn end kvinder, der fik taget æg ud om efteråret.

© Shutterstock

Hvad er reagensglasbehandling?

Hvis æggene blev taget ud om sommeren, resulterede behandlingen i 31 fødsler per 100 patienter, mens æg udtaget om efteråret kun resulterede i 26 fødsler per 100 personer.

I beregningen af den statistiske forskel har forskerne gjort brug af en såkaldte "odds ratio," forklarer gynækolog og obstetriker Sebastian Leathersich fra King Edward Memorial Hospital , der har stået i spidsen for undersøgelsen, i en e-mail til Illustreret Videnskab. Odds ratio er et særligt statistisk mål, som bruges til at sammenligne sandsynligheden for, at en bestemt begivenhed vil forekomme i to forskellige grupper - og som ofte bruges, når man skal analysere data retrospektivt.

Sol havde betydning

Ifølge forskerne lå succesraten for æg udtaget om vinteren og foråret imellem de to yderpoler om sommeren og efteråret.

Forskerne kunne desuden se, at der var en væsentlig forskel på æggenes levedygtighed afhængig af, hvor mange soltimer der var den dag, de blev udtaget.

Således gav dage med mere end 10 timers solskin en 28 procent større sandsynlighed for en levende fødsel end dage med mindre end godt 7 timers solskin.

Den faktiske temperatur på dagen så dog ikke ud til at have nogen indflydelse.

Forskernes data strækker sig over otte år og inkluderer 3657 overførsler af frosne embryoner - alle udført på den samme fertilitetsklinik i Perth.

Forskerne understreger, at den store forskel i succesraterne potentielt kan skyldeds andre faktorer end årstiderne i sig selv.

For eksempel mener de ikke, det kan udelukkes, at mange mennesker har forskellige kostvaner, livsstile og aktivitetsniveauer på forskellige årstider.