Forskere er blevet meget klogere på, hvorfor vi bliver gråhårede

Ved at undersøge mus har forskere fundet en årsag til cellefejl, som kan være med til at forklare, hvorfor de fleste af os bliver grå på toppen med alderen.

Grå hår

Vi har typisk 100.000 - 150.000 hårsække, også kaldet hårfollikler, i vores hovedbund. Det er fra disse fordybninger i huden, der dannes hår af særlige hudceller.

© Shutterstock

Der findes næppe et tydeligere tegn på aldring end gråt hår. Årsagen til farveskiftet i vores hårpragt er, at de melaninproducerende stamceller svækkes med alderen.

For at blive klogere på fænomenet har amerikanske forskere over en periode på to år undersøgt mus for at kortlægge, hvilke mekanismer, der er på spil, når cellerne ikke længere kan producere og vedligeholde pigmentet i vores hår.

“Det er et meget stort skridt i bestræbelserne på at forstå, hvorfor vi bliver gråhårede,” siger professor i dermatologi ved New York University, Mayumi Ito, som er en af drivkrafterne bag undersøgelsen, til New York Times.

Hun peger desuden på, at tidligere forskning har kredset om en forståelse af, at gråt hår opstår, når puljen af melaninsproducerende stamceller er opbrugt.

Tidligere eksperimenter med mus fik imidlertid Ito og hendes medforfatter på undersøgelsen Qi Sun til at spekulere på, om hår kan miste sit pigment, selvom stamcellerne er til stede.

Kunstig aldring

Ved blandt andet at plukke hår fra mus, simulerede forskerne en “kunstig aldring”.

Denne aldring førte til en ophobning af melaninsproducerende stamceller, som viste sig at “sidde fast” og dermed forblive på deres lokation. Cellerne stoppede derfor med at producere melanin, hvilket udmøntede sig i, at musenes pels skiftede farve fra mørkebrun til sort og hvid.

Selvom undersøgelsen blev udført med gnavere, håber forskerne på, at stamcellernes tendens til at “sidde fast” kan bidrage til forståelsen af, hvordan menneskehår henholdsvis får og mister sin farve.

Det gælder også biolog ved University of Alabama, Melissa Harris, som dog ikke selv har været involveret i undersøgelsen.

“Det lægger sig jo op ad tidligere undersøgelser, som tyder på, at ikke alle melaninproducerende stamceller er skabt lige, og at de ikke altid er brugbare, selvom de er til stede," siger hun til New York Times.