Kram, studie, godt

Forskere finder opskriften på det perfekte kram

Undersøgelse viser, at særligt én ting er afgørende.

Undersøgelse viser, at særligt én ting er afgørende.

Shutterstock

En god knuser varer mellem fem og ti sekunder, og mænd kan bedst lide det såkaldte kryds-kram. Det viser en ny undersøgelse.

De seneste år har for de fleste budt på færre kram end sædvanligt, og måske føler du dig lidt ude af træning, når du skal omfavne dine kære.

Heldigvis er forskere ved University of London gået videnskabeligt til værks for at afsløre hemmeligheden bag det perfekte kram, som giver begge parter mest mulig nydelse.

Undersøgelsen er baseret på to forskellige forsøg, der begge antyder det samme: Det afgørende for det perfekte kram er, at det varer længe nok.

Det ene forsøg blev foretaget indendørs i et laboratorium, hvor 48 frivillige kvinder i alderen 18 til 43 blev bedt om at omfavne en af de kvindelige forskere.

Alle frivillige skulle have bind for øjnene, hvorefter forskeren gav dem ét af i alt to typer kram: kryds-krammet, hvor den ene arm går over den andens skulder, mens den anden arm går under dennes skulder, eller nakke-talje-krammet, hvor den ene krammer talje, mens den anden krammer hals.

I det andet forsøg gik forskerne rundt på universitetet og bad tilfældige venne- eller kærestepar om at kramme hinanden. Parrene var både af samme og af forskellige køn.

Kram, studie, forskning

Venstre: kryds-kram. Højre: nakke-talje-kram.

© Acta Psychologica

Begge forsøg viser, at den primære faktor, der har indflydelse på kvaliteten af et godt kram, er varigheden af det: Det perfekte knus varer mellem fem og ti sekunder.

De frivillige brød sig generelt ikke om korte kram, og kram, der kun varede et sekund, var de værste.

Om krammet var kryds-kram eller nakke-talje-kram, havde beskeden indflydelse på kvaliteten af det. Mænd, der krammede andre mænd, foretrak dog primært kryds-krammet.

Forskerne gør opmærksom på, at studiet er foretaget i Storbritannien. Hvordan et kram opleves, er sandsynligvis betinget af kultur og omstændigheder.