Shutterstock

Forskere løser mysteriet bag viltert hår

En helt særlig genetisk ændring kan være årsagen til viltert og utæmmeligt hår ifølge ny undersøgelse.

Tørre, krusede og vildtfarende hårstrå, der nærmest er umulige at redde igennem.

De fleste forældre kender til frustrationerne ved viltert børnehår, der ugler og danner knuder på ingen tid.

Men for nogle mennesker er situationen så alvorlig, at det ligefrem er tale om en lidelse, hvor håret ganske enkelt er umuligt at redde igennem og lægge ned.

Tilstanden kaldes for uncombabale hair syndrome, eller UHS, og nu er forskerne fra University of Bradford blevet klogere på, hvad årsagen kan være.

Ét gen gør forskellen

UHS rammer oftest børn med lyst, blondt hår i alderen fra tre måneder til 12 år og forsvinder ofte helt eller delvist i takt med, at børnene bliver voksne.

Og selvom forskere har bemærket og undersøgt tilstanden helt siden 1970'erne, er der indtil nu ikke lavet nogen større globale undersøgelser af fænomenet.

Uncombable hair syndrome tæt på

Børn med uncombable hair syndrome har ofte lyst, viltert hår, der står ud fra hårbunden og ikke kan kæmmes fladt.

© Wikimedia Commons

I den nye undersøgelse kiggede forskerne på hele 107 ikke-beslægtede børn fra hele verden med mistanke om UHS.

Og her opdagede de, at hele 76 af børnene havde en mutation i et gen kaldet PAD13, der sætter skub i dannelsen af et protein kaldet trichohyalin, som er involveret i dannelsen af hårfibre sammen med keratin.

Samtidig kunne de også se, at begge forældre skal være bærere af det muterede gen, før det gives videre til barnet - uden at de selv behøver at have tilstanden.

Ifølge forskerne er opdagelsen vigtig, da den hjælper os med at forstå de mange mekanismer i normal hårvækst, og hvordan forskellige proteiner dikterer formen på vores hår.

Samtidig håber de også, at opdagelsen kan gøre det nemmere at diagnosticere den sjældne hårlidelse ved hjælp af gentest.