Forskere overraskede: Så meget er den gennemsnitlige penislængde vokset

Over de seneste 29 år er gennemsnitslængden på en erigeret penis øget markant ifølge forskere bag ny undersøgelse.

Bananer på række

Forskerne bag undersøgelsen mener, at vi mere systematisk bør registrere penislængden blandt befolkningen - ligesom vi gør det med vores højde og vægt mange steder.

© Shutterstock

Over relativ kort tid er den gennemsnitlige længde på en erigeret penis angiveligt øget med op mod 24 procent.

Det er i hvert konklusionen i en stor metaanalyse, hvor forskere fra bl.a. Stanford University og University Vita-Salute San Raffaele i Italien har gennemgået målinger på 55.761 forskellige mænd fordelt over hele verden.

Og selvom konklusionen måske umiddelbart lyder harmløs, kalder forskerne selv resultaterne for “bekymrende”. Undersøgelsen er udgivet i The World Journal of Men's Health.

Metaanalysen bygger på en gennemgang af alle tidligere videnskabelige undersøgelser på området og omfatter data fra årene mellem 1942 til 2021, hvor undersøgelser, der byggede på selvrapporterede målinger, blev udelukket.

Over de otte årtier kunne forskerne hverken se en stigning eller et fald i penislængden i slap eller udstrakt tilstand. Til gengæld kunne de tilsyneladende se en markant forøgelse i den erigerede længde fra 12,3 centimeter i gennemsnit til 15,2 centimeter.

En forøgelse på 24 procent, som tilsyneladende er sket i de seneste 29 år, hvilket forskerne selv beskriver som et stor udvikling over relativt kort tid.

Fandt det modsatte

Selve motivationen for at undersøge penislængder på tværs af verdensdele kom, fordi forskerne kunne se flere ændringer i mænds såkaldte reproduktive helbred over de seneste år - fx i forhold til sædkvaliteten.

Hvornår stopper penis med at vokse?

Derfor ville de undersøge, om de samme faktorer også kunne påvirke selve penislængden.

"I betragtning af de tendenser, vi havde set i andre mål for mænds reproduktive sundhed, troede vi, at der kunne være et fald i penislængden på grund af de samme miljøeksponeringer," lyder det fra Michael Eisenberg, professor i urologi ved Stanford University i en pressemeddelse.

Erektion - svulmelegemer
© Shutterstock

Er penis en muskel?

Men det var altså langt fra tilfældet. Stanford-professoren mener dog stadig, at selve forklaringen på den voldsomme udvikling kan være bekymrende.

"Der kan være en række faktorer på spil, såsom kemisk eksponering i form af pesticider eller hygiejneprodukter, der interagerer med vores hormonsystemer. De hormonforstyrrende kemikalier - og der er mange - findes i vores miljø og vores kost," forklarer han.

Holdet bag analysen skriver selv, at andre faktorer, som fx måleteknik, temperatur og deltagernes ophidselsestilstand, kan påvirke resultaterne. Alligevel mener de, at analysen bør føre til yderligere systematiske målinger og undersøgelser, da det potentielt kan være en tidlig indikator i forhold til ændringer i menneskets udvikling.

"Når vi ser den slags hurtige forandringer, betyder det, at der sker noget voldsomt med vores kroppe. Vi bør forsøge at bekræfte de her resultater, og hvis de bekræftes, må vi fastslå årsagen til ændringerne," lyder det fra professor Michael Eisenberg.