Metaforen ”larmende tavshed” kan måske vise sig at være mere end billedsprog.
Siden antikken har filosoffer og senere forskere diskuteret og undersøgt, om stilhed kan ”høres”, og undret sig over, hvordan mennesket indoptager stilheden.
Allerede i sin De Anima (Om sjælen) fra omkring år 350 f.v.t. spekulerede den græske filosof Aristoteles på, hvad lyd og stilhed er, og om stilhed er en ikke-lyd.
Nu kan forskere fra Johns Hopkins University i USA have fundet svaret. Ved at udføre en række eksperimenter, der bygger på klassiske lyd-illusionstricks, har de undersøgt, hvordan stilhed ”høres”.
Holdet af filosoffer og psykologer kan nemlig konkludere, at stilhed bogstaveligt talt kan høres, skriver de i en forskningsartikel i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.
Blandt andet benyttede forskerne sig af et klassisk lydtrick kaldet one-is-more-illusion (en-er-mere). Her afspilles to korte lyde og en lang lyd, hvor den lange lyd samlet varer lige så længe som de to korte.
Hjernen narres til at tro, at den lange lyd er længere end de to korte tilsammen, men i virkeligheden er den samlede tid den samme.
Frem for at afspille lyd erstattede forskerne den med stilhed og opdagede, at illusionen også virkede her. Du kan selv prøve i klippet herunder.
Den sammenhængende stilhed opfattes som om den er længere end to separate, korte stilheder, selvom de samlet har samme varighed.
Vi hører fravær af lyd
I alt deltog 1.000 forsøgspersoner i syv eksperimenter. Ud over one-is-more-illusionen blev andre lignende forsøg udført, hvor varierende delvise stilheder og længere stilheder blev sat op mod hinanden.
Her blev baggrundslyde fra restauranter, legepladser og togstationer brugt til at isolere stilhederne, og i andre eksperimenter blev der benyttet forskellige toner.
Forskerne kunne konkludere, at fordi vi reagerer på stilhed på samme måde som lyde i disse illusioner, så udleder vi ikke bare, at stilheden er der, men vi så at sige ”hører” den.
"Den slags illusioner og effekter, der ser ud til at være unikke for den auditive behandling af en lyd, får vi også med stilhed, hvilket tyder på, at vi virkelig også hører fravær af lyd," fortæller Ian Phillips, filosof og psykolog ved John Hopkins University, i en pressemeddelelse.
Undersøgelsen giver ny viden i forståelsen af høresansen, hvor stilhed spiller en vigtig rolle i opfattelse af lyd.
Forskerne vil nu undersøge, hvordan vi opfatter stilhed helt adskilt fra lyd, for at observere, om vi nogensinde oplever total stilhed, og om det kan bruges i behandlingen af høreproblemer.