Forskere vil bruge LSD som medicin
Det berygtede stof kan måske redde os fra depressioner og dovenhed – hvis vi tager det i meget små portioner.

Et nyt forsøg skal klarlægge, om LSD kan virke som medicin, hvis patienterne kun får meget små portioner af stoffet.
Angst, panik og psykose er bare nogle af de bivirkninger, LSD er berygtet for. Men nu kæmper et internationalt forskerhold for at bevise, at ganske små mængder af stoffet kan gøre det omvendte - nemlig helbrede psykiske sygdomme.
Små portioner kan blive ny medicin
I de seneste år er der opstået en ny slags stof-brugere. Fx i iværksætter-mekkaet Silicon Valley, hvor flere eksperimenterer med at tage ganske små mængder af LSD – de mener, det giver dem energi, gør dem kreative og i bedre humør.
Andre beretter om, at de får dæmpet psykiske problemer som angst og depression med den såkaldte mikrodosering af LSD.
Men dokumentationen halter efter, og derfor vil et internationalt hold af eksperter indenfor bl.a. psykiske sygdomme nu udføre verdens første videnskabelige undersøgelse af, om LSD i mikro-portioner kan have en gavnlig virkning.
De vil give forsøgspersoner 10, 20 eller 50 mikrogram LSD og med hjerneskanninger kortlægge præcis, hvordan deres kognition – eller tænkning – ændrer sig.
Hjernens signaler kortslutter
LSD er et såkaldt hallucinogen, der ændrer hjernens signalstoffer. Stoffet fører til en psykoselignende tilstand med forvrængede sanseindtryk, følelser og hallucinationer.
Men stoffet kan også drive folk ud i panik, angst og så langt fra virkeligheden, at de fx tror, de kan flyve. I 1950-1970’erne eksperimenterede læger med at bruge LSD til psykisk syge, hvilket førte til flere selvmord og psykoser.