Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

dna, luft, eDNA, genetik

Biologer indsamler DNA fra luften

Det vrimler med DNA i luften, i huler og i gange. Det kan forskerne bruge til at finde spor efter skjulte og ukendte dyr.

Shutterstock

DNA udgør opskriften på træer, planter, dyr og mennesker.

Omgivelserne vrimler med DNA – kaldet eDNA eller environmental DNA, “miljø-DNA”. Forskere indsamler rutinemæssigt eDNA fra vand for at undersøge livet deri.

Men som noget helt nyt har forskere fra Queen Mary University i London indsamlet eDNA direkte fra luften.

Undersøgte nøgenrottens huller

Forskerne var interesserede i at finde ud af, om de kunne bruge eDNA til at undersøge, hvilke dyr der fx levede i et hul eller en hule – når de ikke kunne indfange eller endda finde dem.

Ved at analysere luften i et rum med forsøgsdyr – nøgenrotter – kunne forskerne spore eDNA fra både mennesker og nøgenrotter. Det er et gennembrud i eDNA-forskning, og opdagelsen udvider ifølge forskerne drastisk potentialet for eDNA-analyse.

Kan finde sjældne eller ukendte arter

Forskerne forventer, at de på længere sigt kan bruge teknikken til at spore fx sjældne og truede dyr eller invasive arter ved at undersøge luften i et område uden direkte at skulle finde dem i felten.

DNA’et fra dyrene ender i luften via spyt og døde hudceller. Forskerne er nu i gang med at finde ud af, hvor langt eDNA kan rejse i luften, og hvordan et rums eller en hules størrelse påvirker, hvor meget eDNA de kan finde.

Men næste skridt bliver at forsøge at finde eDNA fra dyr udendørs.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul