DNA udgør opskriften på træer, planter, dyr og mennesker.
Omgivelserne vrimler med DNA – kaldet eDNA eller environmental DNA, “miljø-DNA”. Forskere indsamler rutinemæssigt eDNA fra vand for at undersøge livet deri.
Men som noget helt nyt har forskere fra Queen Mary University i London indsamlet eDNA direkte fra luften.
Undersøgte nøgenrottens huller
Forskerne var interesserede i at finde ud af, om de kunne bruge eDNA til at undersøge, hvilke dyr der fx levede i et hul eller en hule – når de ikke kunne indfange eller endda finde dem.
Ved at analysere luften i et rum med forsøgsdyr – nøgenrotter – kunne forskerne spore eDNA fra både mennesker og nøgenrotter. Det er et gennembrud i eDNA-forskning, og opdagelsen udvider ifølge forskerne drastisk potentialet for eDNA-analyse.
Kan finde sjældne eller ukendte arter
Forskerne forventer, at de på længere sigt kan bruge teknikken til at spore fx sjældne og truede dyr eller invasive arter ved at undersøge luften i et område uden direkte at skulle finde dem i felten.
DNA’et fra dyrene ender i luften via spyt og døde hudceller. Forskerne er nu i gang med at finde ud af, hvor langt eDNA kan rejse i luften, og hvordan et rums eller en hules størrelse påvirker, hvor meget eDNA de kan finde.
Men næste skridt bliver at forsøge at finde eDNA fra dyr udendørs.