Shutterstock
Sædceller i bevægelse.

Mænds sædkvalitet styrtdykker

Mænds sædkvalitet er kun er halvt så god, som den var for 40 år siden - og udviklingen ser ud til at fortsætte, viser ny undersøgelse.

"Har du lyst til at få børn?"

Det spørgsmål har mange mænd uden tvivl grublet over gennem tiderne. Men skal man tro en ny undersøgelse, er der risiko for, at spørgsmålet snart vil lyde fra kvinder over hele verden:

"Kan du få børn?"

Undersøgelsen viser nemlig, at sædkvaliteten blandt mænd er faldet drastisk de seneste fire årtier. I perioden 1973 - 2018 er antallet af sædceller i mænds sædprøver således faldet fra 101 millioner pr. ml til 49 millioner pr. ml - altså en forringelse på 52 procent.

Sædceller

Fertilitet har også med sædcellers evne til at bevæge sig at gøre. Hvis ikke mere end 40 procent af mænds sædceller kan bevæge sig, er der også tale om nedsat sædkvalitet ifølge WHO.

© Shutterstock

I modsætning til flere tidligere undersøgelser indbefatter den aktuelle undersøgelse ikke kun mænd fra Europa, Australien og Nordamerika - men også mænd fra Asien, Afrika, Central- og Sydamerika. Og hvis der tidligere herskede usikkerhed om, hvorvidt det primært er sædkvaliteten blandt hvide mænd fra vestlige lande, der er faldende, så er den usikkerhed nu manet til jorden.

Undersøgelsen, som består af data fra 53 lande, viser nemlig, at antallet af sædceller samt koncentrationen af disse er ligeså faldende blandt afrikanske, asiatiske og latinamerikanske mænd.

Sædkvaliteten falder fortsat

Selvom der har været råbt vagt i gevær tidligere, så er der intet, der tyder på, at mænds sædkvalitet har udsigt til at blive forbedret.

Faktisk viser data, som er blevet indsamlet på tværs af alle kontinenter, at antallet af sædceller i prøverne er faldet med 1,16 procent om året i perioden 1973-2000.

Og fra år 2000 til 2018 faldt antallet derimod med hele 2,64 procent om året, hvilket bekymrer Hagei Levine, som er professor ved Det hebraiske universitet i Jerusalem.

“Jeg opfatter det som et signal om, at der er noget galt med kloden, og at vi bør gøre noget ved det,” siger han og fortsætter.

“Det er en krise, vi bør tage hånd om nu, før den bliver så omfattende, at vi ikke kan løse den.”

Over eller under 40 millioner

På trods af tidligere undersøgelser findes der er ingen entydige svar på, hvornår sædkvalitet er god eller nedsat. Men ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO begynder sædkvaliteten at svækkes, når antallet af sædceller ligger under 40 millioner pr. ml sæd.

Det er ikke ensbetydende med, at mænd i denne kategori ikke er fertile, men snarere at de typisk vil have vanskeligere ved at gøre en eventuel partner gravid end mænd med flere sædceller til rådighed. Dog spiller faktorer som mængden af sæd og sædcellernes evne til at bevæge sig også ind, når talen falder på mænds fertilitet.

Nedsat fertilitet.

Det kan være vanskeligt at få børn, hvis den mandlige part har nedsat sædkvalitet. Nedsat sædkvalitet er ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO blandt andet, når mænd producerer mindre end 40 millioner sædceller per ml. sæd.

© Shutterstock

Men når en ny undersøgelse viser, at gennemsnittet af mænds sædceller er faldet fra 101 millioner til 49 millioner per sædafgang, er vi så ikke på den sikre side?

Hertil er svaret nej, hvis man spørger professor Hagei Levine. Han påpeger nemlig, at når det gennemsnitlige antal sædceller er faldet så markant, så kan procentdelen af mænd, som producerer mindre end 40 millioner sædceller per sædafgang meget vel være steget.

“Sådan et fald vidner om, at befolkningens evne til at reproducere er blevet svækket,” siger han.

Hormonforstyrrende stoffer

Det store ubesvarede spørgsmål er, hvorfor mænds sædkvalitet er blevet forringet så markant i løbet af de seneste 40 år, og svaret lader stadig vente på sig.

Symboler for køn - mand, trans og kvinde
© Shutterstock

Læs også:

En udbredt hypotese er dog, at hormonforstyrrende stoffer og miljøet, som omgiver os, kan påvirke børn i fosterstadiet.

Eksperter peger også på, at faktorer som rygning, alkohol, fedme og dårlig kost kan være nogle af forklaringerne på de nedslående tal. De slår dog også fast, at positive livsstilsændringer kan være med til at øge antallet af sædceller.