Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Er blå øjne en genetisk mutation?

Årsagen til blå øjne skal findes i muterede gener, som medfører, at øjets regnbuehinde ikke kan danne pigment. Dermed er øjnene i virkeligheden heller ikke blå, men gennemsigtige og farveløse.

Shutterstock

Folk får blå øjne, hvis de hverken kan danne brune eller grønne pigmenter i regnbuehinden på grund af mutationer, der har ændret den normale funktion af visse gener.

De pigmentdannende gener, som giver øjet farve, kommer i en brun og en grøn udgave. Blå øjne er egentlig slet ikke blå, men pigmentfri og gennemsigtige.

Muterede gener danner ikke pigment

Grunden til, at øjnene opfattes som blå, er, at blodkar, bindevæv og andre blålige celler træder synligt frem under den gennemsigtige regnbuehinde og på den måde farver øjet blåt.

Et barn arver én udgave af hvert gen fra begge sine forældre. Får barnet blå øjne, har det udelukkende arvet muterede udgaver af generne, så der overhovedet ikke kan dannes pigment i regnbuehinden.

Fungerer bare et af de i alt fire gener, barnet har fået fra forældrene, normalt, overtrumfer det de andre og giver barnet brune eller grønne øjne.

Mellem 8 og 10 procent af verdens befolkning har blå øjne, mens omkring 79 procent har brune øjne - kun 2 procent har grønne.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul