Shutterstock
Mand med stor mave

Forskere finder sluk-knap for fedme

En stor undersøgelse har afsløret en sjælden mutation, der gør det sværere at tage på i vægt. Nu håber forskerne bag, at den nye opdagelse kan blive et værktøj mod fedme, der hvert år koster millioner af liv.

En omfattende undersøgelse har afsløret et gen, der tilsyneladende har stor betydning for stofskiftet.

Ved at slukke for genet hos mus, tog forsøgsdyrene kun halvt så meget på, selvom de blev fodret en fedtholdig diæt.

Forskerne har derfor muligvis knækket den genetiske kode for overvægt, og nu håber de på, behandlinger snart kan udvikles til mennesker.

Analyse afslører sjælden mutation

Det internationale forskerhold fandt frem til det vigtige gen efter en større undersøgelse af 640.000 dna-prøver fra mennesker i USA, Mexico og Storbritannien.

Ved at sammenholde dna-prøverne med personernes BMI-tal opdagede forskerne, at genet GPR75 havde en stor indflydelse på overvægt.

De personer, der havde en sjælden mutation på GPR75-genet, vejede nemlig i gennemsnit fem kilo mindre end de personer, der ikke havde den.

Mutationen gør, at én kopi af genets receptor slukkes, og ifølge forskernes analyser halverede det sandsynligheden for at blive overvægtig.

Mutation holder vægten nede på trods af fed mad

For at efterprøve den nye sammenhæng opstillede forskerne et forsøg med mus. En gruppe mus fik deaktiveret én kopi af deres GPR75-gen, mens den anden fungerede som kontrolgruppe med intakte gener.

Derefter blev musene fodret en masse fed mad - og resultaterne ser lovende ud.

Dna helix på blå baggrund
© Shutterstock

Fedme-genet

  • GPR75 er en såkaldt G-protein-koblet receptor, der aktiveres i hjernens hypothalamus - en hjernedel, der bl.a. regulerer stofskifte, sult og tørst.
  • Der findes forskellige GPR-gener og de fungerer som en slags dørvogtere, der bestemmer, hvilke signaler der sendes videre ind i vores celler.
  • Når GPR-gener danner par med et molekyle, sætter det gang i produktionen af signalstoffer.
  • Indtil videre kender videnskaben til to molekyler, som aktiverer GPR75-genet.

De muterede mus tog i gennemsnit 44 procent mindre på i vægt sammenlignet med kontrolgruppen.

I fremtiden kan fedme gen-behandles

Forskerne er endnu ikke sikre på, hvilken rolle GPR75-genet spiller i forhold til vægt. Andre GPR-gener sender signalstoffer ind i kroppens celler, og derfor formodes det, at genet måske regulerer stofskiftet.

Indtil videre kender man til to molekyler, der aktiverer genet - men endnu ingen, som deaktiverer det. Når forskere finder dette stof, kan GPR75 sandsynligvis blive en afbryder for overvægt, hvor en indsprøjtning eller pille kan trykke på knappen.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO dør 2,8 millioner mennesker hvert år som følge af overvægt.

Artiklen blev første gang udgivet i 2021.