genmutation idiot top

Gen for dårlig opførsel i fuldskab kan beskytte mod sukkersyge

En bestemt mutation i generne kobles nu både sammen med at opføre sig idiotisk i en brandert og at have en lavere risiko for diabetes og fedme.

17. august 2016 af Karine Kirkebæk

I 2015 fandt finske forskere et videnskabeligt carte blanche for at gøre dumme ting i fuldskab – som fx at komme op at slås og køre i påvirket tilstand.

De fandt en form for “idiot-genmutation”, som får folk til at opføre sig særdeles tåbeligt, når de er fulde.

Og nu har de samme forskere fundet ud af, at præcis samme genmutation også har en plusside.

Kun fundet hos finner

Det tyder nemlig på, at mutationen sænker risikoen for stofskiftesygdomme som diabetes og fedme. Forskningen er udgivet i Journal of Psychiatric Researche.

Pudsigt nok er genmutationen indtil nu kun fundet hos finner, men den menes at være udbredt til ca. 100.000 mennesker i Norden.

Mutationen går ind og hæmmer produktionen af signalstoffet serotonin 2B’s receptorer. Signalstoffet styrer vores humør og opførsel – og derfor vil fravær af serotonin gøre det svært at kontrollere ens handlinger og fx føre til vold og uforsvarlig opførsel, når man er fuld.

Dårlig opførsel men ingen diabetes

Forskerne har undersøgt 98 finske mænd. Mutationen blev fundet hos 9 af mændene, og hos dem målte forskerne deres insulinfølsomhed og –resistens.

Det viste sig, at bærere af “idiot-genmutationen” har en højere insulinfølsomhed og en lavere insulinresistens end ikke-bærere af mutationen. Og det giver en lavere risiko for diabetes 2.

Bærere af mutationen havde også en lavere BMI end ikke-bærere, hvilket ifølge forskerne også kan antyde, at de er mindre i risiko for at blive overvægtige end andre.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.