Gener: Hvad tør DU vide om dig selv?

Får du sukkersyge? Bliver du ramt af alzheimer, når du bliver ældre? Rummer dine gener dødelige sygdomme, som dine børn også vil få? Du kan nu få den skæbnesvangre viden, der ligger i dine gener. Hvis du tør?

X-ray scull

Den bedste bog, der nogen sinde er skrevet, står inde i dig selv, og nu kan du læse den. Her 10 år efter det menneskelige arvemateriale første gang blev kortlagt, har en eksplosiv teknologisk udvikling gjort kortlægningen af vores gener ultrahurtig, samtidig med at priserne er styrtdykket.

Priserne styrtdykker

Man kortlægger i dag et menneskes samlede arvemateriale, kaldet genomet, for 3.500-10.000 dollars, og inden længe er prisen helt nede, hvor vi alle kan være med.

“I 2013 laver vi genomer for under 1000 dollars,” siger opfinderen og biologen Jonathan Rothberg, der skød udviklingen i gang med en banebrydende teknologi. I 2007 kortlagde han det første personlige genom – og det af ingen ringere end nobelprisvinderen James Watson, der i 1953 løste gåden om dna-molekylets struktur.

Kortlagt DNA på computerchip

Rothberg har for kort tid siden lanceret en ny enestående maskine, Ion Torrent, der kortlægger dna elektronisk direkte på en computerchip. Dermed kan vi se frem til samme udvikling i pris og hastighed, som man kender fra computere.

Dna-chippen vil følge den såkaldte Moores lov, der siger, at hastigheden fordobles ca. hvert år, samtidig med at prisen halveres. Ion Torrent er blot den seneste af mange konkurrerende teknologier, så blandt forskerne er der en begejstret stemning og en fornemmelse af endeløse muligheder og af, at verden aldrig bliver den samme igen.

“Det her bliver bioteknologiens århundrede,” siger Jonathan Rothberg. Og hvor kortlægning af menneskets gener indtil nu har været henlagt til nogle få gigantiske genomcentre i England, USA og Kina, er de nye maskiner til omkring 50.000 dollars så langt nede i pris, at almindelige laboratorier kan være med.

Personlig kortlægning af arvmateriale

For almindelige mennesker betyder prisudviklingen, at det bliver mere og mere nærliggende at købe en personlig kortlægning af deres arvemateriale og nærme sig svarene på: Hvem er jeg? Hvor stammer jeg fra? Hvad gør mig speciel? Og ikke mindst – er jeg disponeret for sygdomme eller lidelser, som jeg kan gøre noget for at undgå?

De fleste føler sig nok umiddelbart fristet til at få sådan en viden. Selv om lysten til at få svar naturligvis kommer an på, hvad man mere præcist får for pengene. Og hvad prisen bliver – 5000 kr., 1000 kr. eller 100 kr.?

Sammenlignet med de genetiske test og genomskanninger, man tidligere har kunnet købe, giver en fuld genomkortlægning den komplette information om hele arvematerialet. Men hvad og hvor meget det vil afsløre om den enkelte, er faktisk ikke helt let at sige endnu. Simpelt hen fordi genomteknologierne har udviklet sig hurtigere, end vores viden har nået at kunne følge med til.

25.000 gener kortlægges

“I dag kan vi fortælle dig om ca. 200 gener forbundet med kræft og om 1000 gener forbundet med andre risici. Men der vil gå et halvt til et helt årti, før vi kan fortælle dig om alle dine ca. 25.000 gener,” siger Jonathan Rothberg. “For at gøre det har vi brug for at kortlægge de næste 100.000 til én million mennesker og følge deres medicinske historie.”