pregnant couple at hospital

Vil din partner og du få testet jeres kommende børn?

DILEMMA 4: Forskerne mener, at genomanalyser i fremtiden i høj grad vil blive brugt til at spå om fostres risiko for at udvikle forskellige sygdomme. Det har skabt en del bekymring og skrækscenarier om en glidebane mod designerbabyer.

12. december 2011

Hvis du har fået vished om, at du har risiko for at udvikle den alvorlige sygdom Huntingtons chorea, skal du og din partner beslutte, om I ønsker at få undersøgt, om jeres ufødte barn også er disponeret.

Mange er nok ikke i tvivl om, at de ønsker at teste for alvorlige arvelige sygdomme som denne og kromosomfejl som Turners og Downs syndrom. Andre hævder, at hvis det bliver ekstremt sjældent, at der fødes babyer med disse lidelser, kan samfundet ende med slet ikke at have nogen tilbud til de mennesker.

Forældrepar foretrak et døvt barn

En genomtest vil i fremtiden også kunne afsløre mindre alvorlige, men dog afgørende forhold. Fx om dit barn vil være intelligent, have atletiske muskeltyper eller “uheldige” tendenser som risiko for afhængighed af nikotin eller alkohol. I USA valgte et forældrepar, der begge var født døve, at få sorteret embryoner, så de fik et barn, der også var døvt.

Deres holdning var: “Vi føler os ikke dårligere stillet. Vi føler, vores verden er beriget, og den vil vi gerne dele med vores barn.”

Dilemma

Hvad ville du gøre? Deltag i Illustreret Videnskabs afstemning om gentests i fem forskellige dilemmaer her!

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.