Gentest afslører din fremtid

En klat spyt og vupti - så kan en gentest fortælle dig, om du er i risiko for at dø af kræft eller udvikle Alzheimers. Men vil du kende svaret?

Gentest topbillede

Hvis nogen kunne åbne døren til din fremtid, ville du så kigge ind? Og hvad hvis du vidste, at sygdomme som Alzheimers og kræft ventede dig?

Nye, hurtige gentest kan nu afsløre din arvemasses svagheder.

Alt du skal gøre er at afgive en spytprøve – enten på en klinik eller ved at skibe en prøve afsted til et dna-analysefirma. Resultatet tikker ind to døgn senere.

Gentest sladrer om sygdomme

Testene til at afsløre sygdomme i din arvemasse bygger på en metode, hvor forskerne kigger efter de såkaldte markører i dna’et, som sygdomme er koblet til.

Bestemte mutationer i et gen, altså bestemte markører, giver en forhøjet risiko for at udvikle sygdom. Ingen kan sige med sikkerhed, om du udvikler den pågældende sygdom, men risikoen er langt højere for en person med markøren end for folk uden.

Mutationer i genet brca1 eller brca2 giver fx en person mellem 40 og 80 procent risiko for at udvikle brystkræft. Omvendt har kvinder uden mutationen en risiko på cirka 11 procent i Danmark og 12,5 procent i Storbritannien.

Nye metoder giver priskrig på gentest

Flere firmaer tilbyder gentest for sygdomme som brystkræft, aggressive øjensygdomme og forhøjet risiko for at udvikle diabetes.

For bare ti år siden kostede en gentest flere hundrede tusinder kroner.

Men teknologierne er blevet så hurtige og billige, at test af en lang række bestemte sygdomsmarkører i dag kun koster fra 700 kroner og opefter. Og konkurrencen er så stor, at priserne konstant falder.