Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gentest topbillede
Mennesket - Genetik

Gentest afslører din fremtid

En klat spyt og vupti - så kan en gentest fortælle dig, om du er i risiko for at dø af kræft eller udvikle Alzheimers. Men vil du kende svaret?

Hvis nogen kunne åbne døren til din fremtid, ville du så kigge ind? Og hvad hvis du vidste, at sygdomme som Alzheimers og kræft ventede dig?

Nye, hurtige gentest kan nu afsløre din arvemasses svagheder.

Alt du skal gøre er at afgive en spytprøve – enten på en klinik eller ved at skibe en prøve afsted til et dna-analysefirma. Resultatet tikker ind to døgn senere.

Gentest sladrer om sygdomme

Testene til at afsløre sygdomme i din arvemasse bygger på en metode, hvor forskerne kigger efter de såkaldte markører i dna’et, som sygdomme er koblet til.

Bestemte mutationer i et gen, altså bestemte markører, giver en forhøjet risiko for at udvikle sygdom. Ingen kan sige med sikkerhed, om du udvikler den pågældende sygdom, men risikoen er langt højere for en person med markøren end for folk uden.

Mutationer i genet brca1 eller brca2 giver fx en person mellem 40 og 80 procent risiko for at udvikle brystkræft. Omvendt har kvinder uden mutationen en risiko på cirka 11 procent i Danmark og 12,5 procent i Storbritannien.

Nye metoder giver priskrig på gentest

Flere firmaer tilbyder gentest for sygdomme som brystkræft, aggressive øjensygdomme og forhøjet risiko for at udvikle diabetes.

For bare ti år siden kostede en gentest flere hundrede tusinder kroner.

Men teknologierne er blevet så hurtige og billige, at test af en lang række bestemte sygdomsmarkører i dag kun koster fra 700 kroner og opefter. Og konkurrencen er så stor, at priserne konstant falder.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul