Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor bliver man farveblind?

Er farveblindhed en fejl i øjnene, eller er det hjernen, der ikke kan forstå signalet? Og hvorfor er det oftest mænd, der rammes?

Når vi er i stand til at se farver, skyldes det, at øjnene indeholder tre typer tappe, der registrerer lys med forskellige bølgelængder svarende til henholdsvis rød, grøn og blå – de tre grundfarver. Hvis nogle af tappene ikke fungerer ordentligt, bliver det sværere at skelne mellem forskellige farver.

Det mest almindelige er, at enten de røde eller de grønne tappe er defekte, hvorved det bliver svært at se forskel på rød og grøn. I sjældne tilfælde fungerer tappene slet ikke, så man kun kan se forskellige nuancer af grå.

Farveblindhed er genetisk, så når man arver et gen for sygdommen, mangler tappene det pigment, som skal registrere farven, og indtrykket bliver aldrig sendt til hjernen. At farveblindhed er genetisk, forklarer også, hvorfor mænd bliver ramt langt hyppigere end kvinder (cirka 7 procent mod 0,5 procent).

Genet for farveblindhed knytter sig til X-kromosomet, men da det er vigende, skal kvinder have genet på begge deres X-kromosomer, før de bliver farveblinde. Det vil sige, at de både skal have en farveblind far og en mor, som enten selv er farveblind, eller som er bærer af genet. Mænd har derimod kun ét X-kromosom og bliver derfor farveblinde, når blot det kromosom har genet.

Læs også:

Genetik

Dna afslører: Her er Nordens sande vikinger

4 minutter
Farveblind
Kroppen

5 GIF’er: Sådan ser farveblinde verden

3 minutter
Genetik

Kan man have for få kromosomer?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul