Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Mennesket - Genetik

Hvorfor har nogle mennesker kløft i hagen?

Kløften i hagen er noget, man arver fra sine forældre. Der er nemlig tale om et genetisk karaktertræk, der nedarves såkaldt autosomalt dominant. Det vil sige, at der er 75 pct. chance for, at et barn fødes med kløft i hagen, såfremt begge forældre har en. Genet er i øvrigt lokaliseret til kromosom nummer 16. En hagekløft omfatter ikke alene en kløftdannelse i huden, men også i det underliggende bindevæv og knoglevæv.

Årsagen er formentlig, at vævet under fosterets tidlige udvikling ikke formår at mødes tilstrækkeligt i midtlinjen. Lidt ligesom det gør sig gældende ved læbe-gane-spalte. En kløft i hagen har ingen betydning, ej heller evolutionært. I øvrigt har genet for hagekløft forskellige grader af gennemtrængelighed, hvilket betyder, at hagekløften kan være mere eller mindre udtalt.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul