Dit barns øjenfarve er genetisk bestemt
Øjenfarven på dit barn bestemmes først og fremmest af, hvilke gener de arver af dig og din partner.
Alle mennesker har en kombination af to gener i deres arveanlæg, som er med til at bestemme deres øjenfarve.
Hver forælder videregiver ét gen til deres barn, som så får en kombination af de to nedarvede gener.
Her kan du se, hvordan øjenfarve typisk nedarves fra forældre til barn:
- Hvis forældrene har brune og grønne øjne er der 50 procent chance for, at deres barn får brune øjne, 12,5 procent chance for blå øjne og 37,5 procent chance for grønne øjne.
- Hvis begge forældre har grønne øjne, er der 0,5 procent chance for, at deres barn får brune øjne, 24,5 procent chance for blå øjne og 75 procent chance for grønne øjne.
- Hvis forældrene har blå og grønne øjne, er der minimal chance for, at deres barn får brune øjne, 50 procent chance for blå øjne og 50 procent chance for grønne øjne.
- Hvis forældrene har brune og blå øjne, er der 50 procent chance for, at deres barn får brune øjne, 50 procent chance for blå øjne og minimal chance for grønne øjne.
- Hvis begge forældre har blå øjne, er der minimal chance for, at deres barn får brune øjne, 99 procent chance for blå øjne og én procent chance for grønne øjne.
- Hvis begge forældre har brune øjne, er der 75 procent chance for, at deres barn får brune øjne, 6,2 procent chance for blå øjne og 18,8 procent chance for grønne øjne.
Procenterne skal ses som estimater.
Selvom øjenfarver ofte følger denne logik, er der undtagelser, som du kan blive klogere på her i artiklen.
Dominerende og recessive gener
Hvilke gener, der viderebringes af forældrene, er fuldstændig tilfældigt. Det er dog ikke helt tilfældigt, hvilken øjenfarve man får ved de forskellige genkombinationer.
Genet for brune øjne er fx dominerende, mens genet for blå øjne er recessivt.
“Det betyder, at hvis man bare får ét gen for brune øjne, så vil man få brune øjne. Hvis man skal blive blåøjet, så skal man have et blåt gen både fra sin mor og fra sin far. Det er Mendels genetik,” forklarer Jesper Thorvald Troelsen, der er professor i medicinalbiologi ved Roskilde Universitet.
Gregor Johann Mendel var en østrigsk munk, der i 1860’erne opdagede de arvelighedslove, der lagde fundamentet for forståelsen af genetik.
Ud fra Mendels genetik inddeler man typisk øjenfarver i blå og brune øjne, selvom der findes mange flere øjenfarver.
Det skyldes, at de resterende øjenfarver er varianter af henholdsvis blå og brune øjne.
Oversigt over forskellige øjenfarver
Nedenfor kan du se nogle af de øjenfarver, der findes.