Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

nb_u11 redhead

Rødhårede er genetisk overlegne

Rødhårede mænd og kvinder er hidsige, sensitive og tåler ikke smerte. Myter findes i rigt mål, men forskningen viser, at det “rødhårede” gen giver helt særlige egenskaber.

Julianne Moore, Mick Hucknall, David Caruso og Gillian Anderson bør alle sende takkekort til et lille gen kaldet MC1R.

Genet bærer nemlig ansvaret for de røde lokker, som har været medvirkende til (om end ikke eneansvarlige for), at de kendte sangere og skuespillerne brænder igennem på scener og lærreder.

Men MC1R påvirker muligvis andet end bare hårpragtens kulør, fastslår en række undersøgelser, som har kigget på rødhåredes særkender.

NY UNDERSØGELSE: Kvinder med fregner og rødt hår kan leve længere

Gennem en tidsperiode på 25 år er 12.000 kvinder med rødt hår og fregner blevet matchet med 12.000 kvinder, der har en 'almindelig' skandinavisk hudtype.

Undersøgelsen fra Karolinska Instituttet i Stockholm antyder, at kvinder med rødt hår og fregner har en overlevelsesfordel i det skandinaviske miljø.

De rødhårede kvinder har nemlig 8 procent lavere dødelighed end dem, de er sammenlignet med. En rødhåret kvinde over 54 år vil i gennemsnit leve 3,2 måneder længere end kvinde fra sammenligningsgruppen, konkluderer undersøgelsen.

I det store sammenligningsarbejde er der taget højde for fx generel sundhed, rygning, indkomst, uddannelse og kæreste-status. Disse parametre spiller altså ikke ind. Det gør de rødhårede kvinders evne til at producere D-vitamin derimod, mener forskerne.

Personer med den blegeste hudtype - hudtype 1 - er nemlig bedre til at producere D-vitamin end personer med mørkere hudtyper. Derved får rødhårede og fregnede personer lettere D-vitamin i kroppen: et vitamin, der spiller en stor rolle i vores immunforsvar.

Der er dog en ulempe ved at have fregner og rødt hår, konkluderer undersøgelsen. Disse kvinder har nemlig en overdødelighed på 59 procent, når det kommer til hudkræft.

Rødhårede tåler stærk mad

Rødhårede har ry for at kunne tåle mindre smerte end andre mennesker og at de (måske af samme grund) behøver mere anæstesi for at blive bedøvet.

Men undersøgelser foretaget på Aalborg Universitet i Danmark viste allerede i 2011, at rødhårede blot reagerer kraftigere på nogle typer smerte såsom tandsmerter og ekstrem kulde.

Forskere kender endnu ikke årsagen til, at genet for rødt hår påvirker smertetærsklen.

© Shutterstock

Kan rødhårede tåle mere smerte?

Genet for rødt hår, MC1R, har flere andre funktioner i kroppen. En af dem er at bestemme, hvordan hjernen reagerer på smerte. Flere forsøg har vist, at rødhårede er mere følsomme over for smerte, når de rører ved noget koldt, og i mindre grad, når de brænder sig på noget varmt. Rødhårede er også sværere at bedøve og skal have mere smertestillende medicin for at holde smerterne væk.

Hvad angår stik, pres og den brændende fornemmelse af ekstrem stærk mad, viser de rødhårede sig til gengæld at være mere modstandsdygtige end andre mennesker.

Rødhårede kan være mere intelligente

Ifølge de danske forskere lader MC1R til at være involveret i centrale funktioner i hjernen sammen med undergrupperne MC2R, MC3R og MC4R.

Måske kan genet ligefrem kobles til intelligensen. En britisk-amerikansk undersøgelse kommer frem til, at rødhårede har en fire gange højere sandsynlighed for at blive administrerende direktører end andre inden for samme demografi.

Rødhårede udgør to procent

Rødt hår er globalt set en sjældenhed. Forskerne vurderer, at maks. to procent af verdens befolkning har røde lokker.

Læs også:

Gentest
DNA

FUP ELLER FAKTA: Kan en gentest afsløre fremtidige sygdomme?

11 minutter
Genetik

Blå øjne skyldes en mutation

2 minutter
Genetik

Disse slægtninge deler flest gener

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul