nb_u22 smerte

Smerte sidder i generne

Det kan gøre ondt i skulderen, knæet eller maven – men forskere har fundet frem til et gen, som smerterne i virkeligheden stammer fra.

27. maj 2015 af Malene Breusch Hansen

Når du kan mærke, at du brænder dig på en kogeplade, eller at dine sko gnaver, kan du skyde skylden på genet PRDM12.

Det har et internationalt forskerhold fundet frem til ved at undersøge personer, som lider af den sjældne sygdom CIPA. Sygdommen gør, at personerne ikke kan føle smerte, lige meget om de brækker deres knogler eller får åbne kødsår på huden.

Ifølge forskernes undersøgelser hænger den manglende evne til at registrere, når noget gør ondt, sammen med, at genet PRDM12 er muteret. Mutationen gør formentlig, at kroppen ikke udvikler de nerveceller, som ellers skal sørge for at sende smertesignaler til hjernen.

Kroppens indbyggede forsvar

Det lyder måske umiddelbart som en praktisk sygdom – men smerte er en nødvendig del af at leve, fordi den fungerer som en alarm, der advarer os om, at vi er i fare.

Derfor lever de få hundrede mennesker i verden, som er født med CIPA, typisk meget kortere – de får ikke en advarsel, når de er ved at komme til skade eller er blevet syge.

Den nye forskning giver mulighed for at udvikle bedre smertestillende medicin. Når man kender til en mekanisme, som er essentiel for at føle smerte, kan man bedre udvikle lægemidler, der bryder ind i processen og stopper eller bremser den og dermed også smerten.

Sådan opstår smerte

Smerte registreres af smertesensorer, som sidder i hud, muskler, sener, led og organer.

Når en smertesensor opfanger, at noget gør ondt, sender den et signal gennem en nerve ind til rygmarven.

Rygmarven aktiverer en refleks, som får os til fx at trække hånden til os eller udføre en anden bevægelse, som kan få smerten til at holde op.

Samtidig sendes beskeden om smerten op gennem rygraden til hjernen, der omdanner signalet til den ubehagelige smertefølelse i kroppen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.