Amerikanske sundhedsmyndigheder har netop godkendt en ny metode til at behandle en dødelig kræftform, der især rammer børn. Et historisk gennembrud, da det er den første genterapi, der kommer på markedet i USA.
- Vi træder ind i en ny tidsalder for medicinsk innovation. Nu kan vi omprogrammere patienters egne celler til at angribe dødelig kræft, siger Scott Gottlieb, direktør for den amerikanske lægemiddelstyrelse.
Kroppens celler omdannes til dræbere
Den nye metode kan redde nogle af de børn og unge, der hvert år rammes af det, der populært kaldes børneleukæmi – en særligt aggressiv form for blodkræft.
Når læger benytter den nye behandling, udtrækker de blod med immunceller fra patientens blod og udvælger såkaldte T-celler, som de giver et nyt gen, CAR.
Genet giver T-cellerne evnen til at udpege leukæmiceller i blodets mylder. Og når de sprøjtes tilbage i årerne på den dødssyge patient, dræber T-cellerne de kræftceller, de møder.
Snart i resten af verden
I et forsøg udført af medicinalvirksomheden Novartis, virkede behandlingen på 52 af 63 kræftsyge børn og unge.
Tllladelsen er godt nyt for kræftpatienter i hele verden, fordi det kan betyde, at andre lande snart følger trop.
Metoden er godkendt til unge op til 25 år med børneleukæmi, der rammer B-cellerne, hvis de ikke kan hjælpes med andre behandlinger.
Behandlingen har dog bivirkninger og kan bl.a. belaste nyrerne med affaldsstoffer.