Gennembrud: Vitamin forhindrer ufrivillige aborter

En af fem graviditeter ender i en spontan abort, der ofte er helt uforklarlig. Nu har forskere opdaget et vitamin, der kan forhindre, at udviklingen går galt.

Et australsk forskerhold har opdaget, at et vitamintilskud kan forhindre alvorlige fosterskader.

© Shutterstock

Når en sæd- og en ægcelle smelter sammen, begynder en spektakulær eksplosion af celledelinger, der ender med et barn. Et hav af organer, fingre og tæer formes i de næste ni måneder.

Men udviklingen går sommetider skævt, og en af fem graviditeter ender i en ufrivillig abort, mens omkring 7,9 millioner børn årligt fødes med misdannelser.

Nu har australske forskere afsløret, at et vitamintilskud kan forhindre nogle af de fatale fejl, der kan føre til en ufrivillig abort.

Vitamin gav raske museunger

De undersøgte generne hos familier, der har været plaget af ufrivillige aborter og fosterskader, og opdagede, at de havde mutationer i gener, der koder for molekylet NAD.

NAD er vigtigt for alle kroppens celler og sikrer, at de har energi, kan reparere gener og kommunikere.

B3-vitaminet er med til at danne molekylet, og derfor opdrættede forskerholdet mus med de samme genfejl som de abort-plagede familier og gav dem et kosttilskud med meget B3 i.

Først fik musene afkom med misdannelser og spontane aborter, men når de fik kosttilskuddet, fik de raske og velskabte unger.

Store mængder skader leveren

Der er dog et stykke vej til at forskere vil anbefale gravide at tage ekstra B3. Høje doser er ikke afprøvet på mennesker, og kan gøre dig svimmel, kvalm og på sigt skade leveren.

B9-vitamin eller folinsyre er allerede anbefalet til gravide, da det kan forhindre misdannelser i hjernen og rygmarven, og nu vil forskerne undersøge, om de også skal indføre en anbefaling til B3.