Google Earth afslører "spektakulære" romerske militærlejre

Lejrene, der er næsten 2000 år gamle, vidner muligvis om et veltilrettelagt romersk overraskelsesangreb i den arabiske ørken.

Forskere fra Oxford Universitet er begejstrede efter at have fundet tre velbevarede militærlejre i den golde arabiske ørken.

© APAAME

Takket være Google Earth kan et hold arkæologer nu løfte sløret for et historisk fund i den arabiske ørken.

Forskerne fra Oxford Universitet har nemlig fundet tre militærlejre, som kan være med til at tegne et enestående billede af de romerske felttoge i det røde, golde ørkenlandskab for knap 2000 år siden.

Det fremgår af en artikel i det videnskabelige tidsskrift Antiquity. Her beskriver forskerne også, hvordan de mener, lejrene blev bygget under den romerske overtagelse af det jordanske nabatæiske kongerige - en civilisation med centrum i Petra i Jordan.

Ifølge forskerne kan lejrene have dannet grundlag for et overraskelsesangreb på nabatæerne tilbage i begyndelsen af det andet århundrede efter deres sidste konge, Rabbel II Soters, død i 106 e.Kr.

Dr. Michael Fradley, som har stået i spidsen for undersøgelsen - og var den første, der fik øje på lejrene på Google Earth - føler sig "næsten sikker på", at lejrene kan spores tilbage til den romerske hær, der formentlig har brugt dem som midlertidige forsvarsstationer under deres militærmarch.

Og så hæfter han sig ved lejrenes særlige placering:

Afstanden mellem de tre lejre er mellem 37 kilometer og 44 kilometer, og den vestligste lejr er betydeligt større end de to lejre mod øst. Med yderligere undersøgelser håber arkæologerne nu at kunne blive klogere på bl.a. hvorfor militærlejrene er af så forskellige størrelser.

© EAMENA

"De lå langs en perifer karavanerute, der forbandt Bayir (i Jordan, red.) og Dûmat al-Jandal (i Saudi-Arabien, red.). Det tyder på en strategi, der gik ud på at omgå den mere benyttede rute ned ad Wadi Sirhan, hvilket tilføjede et overraskelseselement til angrebet," siger han.

"Det er utroligt, at vi kan se dette øjeblik i tiden udspille sig på landskabsskala," uddyber han med reference til, at lejrene sandsynligvis kun var i brug i ganske kort tid, måske kun i nogle få dage eller uger.

Han bliver bakket op af professor Andrew Wilson, der er medforfatter til artiklen, og som mener, at lejrenes placering - hvis de er dateret korrekt - kan tyde på, at den romerske annektering af det nabatæiske kongerige "ikke var en helt ukompliceret affære, og at Rom handlede hurtigt for at sikre kongeriget."

Næste skridt for arkæologerne er at foretage fysiske, arkæologiske undersøgelser på jorden.