Før akten
Du tænder på gode gener
Velkommen til første del af ruten – dine sanser. De vælger din sexpartner for dig, og du er ikke bevidst om grundlaget for deres valg. Du aner ikke, hvorfor du tænder på din partners ansigt, stemme eller lugt, men videnskaben kan heldigvis gøre dig klogere.

Sanserne sender store mængder information til særlige sansecentre i din hjerne, som afkoder dem og sender beskeder videre til blandt andet hjernens belønnings- og humørcentre.
Sanserne og hjernen arbejder sammen om at tænde din lyst, men de er kræsne – og det kan du takke millioner af års evolution for.
For det første er dine sanser tunet ind på andres hormoner, så du bliver tiltrukket af den, der giver dig størst sandsynlighed for at få børn netop nu.
For det andet borer dine sanser sig helt ind i de potentielle partneres dna, så du kan gå efter den, der vil give dine børn de bedst mulige gener. Og her balancerer din hjerne mellem to forskellige ønsker.
På den ene side tænder den på gener, som er forskellige fra dine egne. På den anden side holder den sig – for en sikkerheds skyld – til det, den kender bedst.
1. stop: Øret
Cyklus gør stemmen sexet
En kvindes stemme ændrer sig i løbet af hendes menstruationscyklus. Og ikke alene kan dine ører opfatte forandringen, de får dig til at tænde ekstra meget på stemmen, når hun er i den mest fertile del af cyklussen.
Det afslører et amerikansk forsøg, hvor forskerne studerede mænds og kvinders reaktion på kvindestemmer optaget på forskellige tidspunkter i cyklussen.

Kvinders stemmer er mest tiltrækkende, når de har ægløsning.
En analyse af spørgeskemaer viste, at forsøgspersonerne fandt de fertile stemmer mest tiltrækkende.
Men forskerne kunne også direkte måle på forsøgspersonernes hjerterytme og svedkirtler, at de tændte mest på de fertile stemmer. Helt ubevidst drages du altså af kvinder, der er frugtbare netop nu.
Det kan du gøre: Hvis du er mand, så lyt godt efter. Hvis du er kvinde, så brug stemmen – medmindre du ikke vil have børn.
2. stop: Øjet
Din partner ligner dine forældre
Amerikanske forskere viste en række forsøgspersoner to forskellige slags billeder.
Den ene var af helt fremmede mennesker, og den anden af fremmede mennesker, hvis ansigter var blevet fusioneret med billeder af forsøgspersonerne selv eller deres forældre.
Forsøgspersonerne fandt de fusionerede billeder seksuelt mest tiltrækkende. Forholdet var til gengæld omvendt, hvis forsøgspersonerne på forhånd vidste, hvordan billederne var blevet skabt.

Nogle forskere mener, at de indtryk, du oplever som barn, er med til at afgøre dit valg af seksuelle partnere senere i livet.
Forskerne mener, at de mekanismer, der sørger for, at vi knytter os til vores forældre i barndommen, også er med til at skabe vores seksuelle præferencer.
Samtidig føler vi en kulturelt styret afsky ved tanken om sex med familiemedlemmer – en afsky, som hjælper med at forebygge indavl.
Det kan du gøre: Tænk dig om en ekstra gang, hvis din partner minder dig om et af dine gamle familiefotos.
3. stop: Næsen
Fremmede gener dufter
Fisk, fugle og pattedyr lugter sig frem til den ideelle partner, og du er ingen undtagelse. Din næse er i stand til at opfange, hvilken type såkaldte HLA-1-proteiner et andet mennesker har på sine celler.
HLA-1-proteinerne sidder overalt i kroppen, og de spiller en vigtig rolle i at beskytte dine celler mod virus. De findes bl.a. i en A-, B- og C-variant, og din lugtesans sørger for, at du falder for personer, der har andre varianter end dig selv.
Du finder deres lugt mere tiltrækkende, sex med dem er mere tilfredsstillende, og du har mere lyst til at få børn med dem.
Du dufter dig til den perfekte partner
Intet lugter mere sexet end et fremmed HLA-1-protein, og din svaghed for duften sikrer dine børns overlevelse.

Celler bærer fingeraftryk
Generne for de såkaldte HLA-1-proteiner findes i tre versioner, som giver ophav til henholdsvis type A (blå), B (grøn) og C (gul) af proteinet. Vi kan have en eller to af disse typer i vores celler. De sidder på cellens overflade, hvor de fremviser bestemte proteinfragmenter fra cellens indre.

Proteiner havner i sveden
De små proteinfragmenter (små cirkler) passer kun til lige præcis den type HLA-1-protein, som de sidder på – dermed kan deres identitet afsløre, hvilke HLA-1-proteiner vi har i vores celler. Fragmenterne kan frigives i vores svedkirtler, hvor de bliver opløst i sveden og blandt andet havner under vores arme.

Din næse opsnuser fragmenter
Når sveden fordamper, følger fragmenterne med, og du ender med andre menneskers proteinstykker i din næse. Her rammer de sanseceller i det såkaldte vomeronasale organ (rød), der sidder på hver side af næsevæggen. Cellerne sender et signal videre til hjernen, der afkoder fragmenternes identitet.
Det evolutionære formål med at søge mod fremmede HLA-1-proteiner er, at du dermed sikrer, at dine børn får et miks af forskellige HLA-1-varianter.
Et godt miks vil formentlig sørge for, at dine børn bliver bedre rustet mod udbrud af virus.
Det kan du gøre: Brug næsen, hvis du vil have god sex og/eller børn.
Under akten
Din hjerne eksploderer
Så er vi i hjernen – lige i tid til dagens hovedattraktion: samlejet.

Under denne akt bliver kroppen overvældet af et virvar af elektriske signaler og hormoner – og den frigiver desuden en række forskellige kropsvæsker. Din hjerne modtager indtryk fra hele kroppen, men fokus er især rettet mod kønsorganerne.
Både mandens såkaldte glans og kvindens klitoris indeholder tusindvis af nerveender, som giver hjernen besked om selv den mindste berøring. Det er i høj grad disse områder, der er nøglen til at opnå orgasme, men ikke altid.
Stimulering af anus kan også føre til orgasme, nogle kan få orgasmer via tankens kraft alene, og ifølge flere forskere har kvinder et såkaldt g-punkt i skeden, som kan give orgasmer – sidstnævnte er dog stærkt debatteret, og orgasmer via skeden skyldes måske i stedet indirekte stimulering af klitoris.
Præcis hvordan kroppen og hjernen stimuleres, har også stor betydning. Hemmeligheden ser ud til at være rytme. Rytmen synkroniserer nervesignaler fra hele kroppen og luller hjernen ind i en form for trance, der lukker resten af verden ude.
Til sidst når signalerne en endegyldig grænse, og din hjerne eksploderer i nydelse.

En ny sexstilling er en af de mest effektive metoder til at opnå orgasmer både hos mænd og kvinder.
Forskernes 3 råd: Orgasmer kræver indsats fra hele kroppen
Har du eller din partner svært ved at få orgasmer? Så skal du nok have gang i ørerne, øjnene og stemmebåndet – og selvfølgelig fingrene og munden. Her er forskernes 3 råd til at opnå en orgasme.
4. stop: Hjernen
Orgasmen gør dig lykkelig
Aktiviteten i din hjerne stiger langsomt under sex og når sit højdepunkt under orgasmen – det viser et forsøg, hvor kvinder fik orgasmer i en såkaldt fMRI-skanner.
Samtidig frigives et væld af forskellige hormoner i dit blod, heriblandt oxytocin, som spiller en vigtig rolle i følelsen af kærlighed, og opioider, hvis effekt minder om rusen fra euforiserende stoffer såsom kokain og heroin.
Resultatet er en følelse af lykke, der ruller gennem hjernen og kroppen.




Hjernen skruer op for empatien
Hjerneområdet insula sidder dybt inde i hjernebarken, og forskerne har opdaget, at aktiviteten i insula stiger støt frem mod orgasmen, hvorefter den begynder at falde. Området spiller en stor rolle i vores egen selvforståelse, men også i forståelsen af andre menneskers følelser.
Din krop mærker ingen smerte
De såkaldte rafekerner i hjernestammen indeholder hjernens største samling serotonin-nerver, som blandt andet er med til at bremse smertesignaler fra kroppen. Deres aktivitet øges under orgasmen, og resultatet er, at kroppens smertetærskel stiger med over 100 procent.
Lykkerus løber gennem dine nerver
Det såkaldte ventrale tegmentum i midthjernen består primært af dopamin-nerver, der strækker sig ud til andre dele af hjernen. Disse nerver spiller en vigtig rolle i belønning – og afhængighed – og deres aktivitet stiger kraftigt lige omkring orgasmen. Dermed sikrer de en følelse af glæde.
Du bliver kastet ud af kroppen
Aktiviteten i området gyrus angularis i isselappen når sit højdepunkt under orgasmen. Området har vist sig at være helt centralt i dannelsen af såkaldte ud af kroppen-oplevelser – men det er også aktivt, når vi for eksempel slipper vores fokus på omverdenen.
Forskerne har endnu ikke et klart billede af, hvordan en orgasme opstår, men rytme spiller tilsyneladende en vigtig rolle.
Rytmiske indtryk fra alle vores sanser skaber muligvis en form for trance, der til sidst ender i orgasme.
Nogle forskere mener tilmed, at vores evne til at lave rytmiske bevægelser er blevet opretholdt over millioner af år via seksuel selektion, dvs. vi har foretrukket at få børn med partnere, der havde tilpas med rytme.
Denne præference kan skyldes, at evnen til at lave rytmiske bevægelser er et tegn på generel sundhed og god koordinationsevne.
Det kan du gøre: Få gang i en god rytme.
Efter akten
Sex redder dit liv
Orgasmen er overstået, og vi er nu ved sidste stop på turen. Her skal vi se lidt på, hvordan effekten af sex fortsætter i hele din krop selv lang tid efter selve samlejet.

I de første minutter er du stadig påvirket af de hormoner, som blev frigivet under akten.
Du er høj på oxytocin, som får dig til at føle et tæt og kærligt forhold til personen ved siden af dig. Og opioiderne i dit blod tvinger din krop ned i gear, så du mærker en følelse af træthed.
Alt i alt er denne periode ideel til at blive og hygge i sengen – og en god omgang hygge efter sex vil desuden øge den seksuelle tilfredsstillelse i jeres forhold helt generelt.
Niveauet af oxytocin og opioider falder kort efter, men samlejet har mere vedvarende virkninger. Hos kvinder fører hyppig sex fx til en generel stigning i mængden af østrogen – et hormon, som blandt andet påvirker immunsystemet.
Og undersøgelser viser tilmed, at sex kan forebygge en lang række sygdomme, heriblandt hjerte-karsygdomme og kræft.
5. stop: Immunforsvaret
Immunceller gør klar til graviditet
Sex ændrer kvinders immunsystem. Men præcis hvordan det sker, er endnu uklart.
Hormonet østrogen spiller formentlig en stor rolle, men også bakterier fra partneren, den fysiske påvirkning fra samlejet og signalstoffer i hjernen kan være involveret i ændringerne.
I et amerikansk forsøg afslørede forskerne, at hyppig sex førte til en forskydning i mængden af to forskellige antistoffer i kroppen.
Antistoffer er proteiner, som immunceller frigiver i kampen mod bakterier og virus.
De genkender og binder sig til overfladen af indtrængerne og hjælper immunsystemet med at eliminere truslen. Sex påvirkede især mængden af antistofferne i perioden omkring ægløsning, og forskerne mener, at forskydningen øger chancen for graviditet.
Dels sikrer den sædceller en sikrere passage til æggelederen, dels sørger den for, at det tidlige foster er bedre beskyttet mod infektioner.
Sex forandrer kvinders immunsystem
Koblingen mellem sex og graviditet handler om mere end bare sæd- og ægceller. Sex forbereder immunsystemet på graviditet længe før selve befrugtningen.

Sex styrer dine immunceller
Sex får immunsystemets celler til at udskille flere af de såkaldte IgG-antistoffer (blå Y'er) og færre IgA-antistoffer (røde Y'er). Det kan blandt andet skyldes, at sex øger mængden af østrogen (gule cirkler), som kan binde sig til receptorer på immuncellernes overflade og ændre deres aktivitet.

Immunforsvaret skåner sædceller
IgA-antistoffer (røde Y'er) bliver frigivet i fx livmoderhalsen, hvor de sørger for, at fremmedlegemer elimineres. Når mængden af IgA-antistoffer sænkes, kan sædceller svømme forbi uhindret.

Antistoffer angriber indtrængere
Hyppig sex fører til store mængder IgG-antistoffer (blå Y'er) i blodet i tiden omkring ægløsning. IgG-antistoffer binder sig til fx bakterier (grøn) og sikrer, at immuncellerne (rød) fjerner truslen. Et højt IgG-niveau hjælper formentlig med at beskytte eventuelle fostre.
Det kan du gøre: Sørg for at have hyppig sex, hvis du vil gøre livmoderens immunsystem klar til graviditet.
6. stop: Prostata
Udløsning beskytter mod kræft
Prostatakræft er den almindeligste type kræft hos mænd over 50 år – men forskerne har opdaget en let måde at forebygge sygdommen på.
En stor amerikansk undersøgelse har afsløret, at mænd, som fik over 21 udløsninger om måneden, havde omkring 20 procent lavere risiko for prostatakræft end mænd, som kun havde 4-7 udløsninger om måneden.

Prostata sidder lige under mandens urinblære. Symptomerne på prostatakræft er bl.a. blod i urin og sæd, blærebetændelse samt rejsningsbesvær.
Prostata står for at danne sædvæsken, og forskerne mener, at kræftfremkaldende stoffer muligvis kan ophobe sig i prostata, hvis ikke sædvæsken udskiftes med jævne mellemrum.
Det kan du gøre: Få udløsning mindst fem gange om ugen.
7. stop: Hjertet
God sex forebygger hjertesygdomme
Sex er godt for kvinders hjerter. Det viser en stor amerikansk undersøgelse, der kiggede på sammenhængen mellem sexliv og risikoen for hjerte-kar-sygdomme hos ældre mennesker.
Kvinder, som levede i et forhold med ekstremt god sex, havde forholdsvis lav risiko for sygdommene.

Typiske hjerte-kar-sygdomme omfatter hjerneblødninger, hjerteanfald og hjertesvigt.
Den gavnlige effekt kan blandt andet skyldes, at god sex sænker mængden af stresshormoner i blodet og i det hele taget giver et bedre mentalt helbred.
Undersøgelsen viste til gengæld, at ældre mænd havde bedre af at holde lidt igen med de seksuelle aktiviteter.
Det kan du gøre: Hav god sex i stedet for hyppig sex.