Er man den, det går ud over, kan det være sårende at blive droppet. Men det kan faktisk også være skidt at være den, der ghoster. Det viser en undersøgelse bragt i Telematics and Informatics.
Ifølge forskerne har langt de fleste studier af ghosting-fænomenet hidtil fokuseret på de afledte effekter hos den, der bliver forladt.
Men det skorter på viden om personen, der ghoster, lyder det fra den ledende forfatter bag undersøgelsen, Michaela Forrai, der også indrømmer selv at have gjort brug af strategien.
Derfor valgte hun sammen med en gruppe kolleger at fokusere på ghosterens bevæggrunde - og konsekvenserne ved at ghoste set fra ghosterens perspektiv.
Negative tilbøjeligheder over tid
Forskerne udførte to runder af spørgeskemaundersøgelser med fire måneders mellemrum. I første undersøgelse deltog 978 deltagere, hvoraf 415 personer også deltog i den anden undersøgelse.
Deltagerne svarede dels på en række spørgsmål, der tegnede et billede af deres tilbøjelighed til at ghoste venner eller romantiske relationer, dog uden at begrebet "ghosting" fremgik eksplicit af spørgsmålene.
Derudover svarede de på en række andre spørgsmål for at belyse deres selvværd, potentielle depressive tendenser og hvorvidt de følte sig overvældet af mængden af beskeder på deres sociale medier.
Depressive tilbøjeligheder
Ifølge forskerne følte dem, der ghoster romantiske relationer, sig ofte overbelastet af kommunikationen på deres sociale medier. Tilmed konkluderede forskerne, at ghosterne typisk ikke oplevede, at det kostede dem på trivselskontoen, når de uden nærmere forklaring brød kontakten til en date.
Anderledes så det ud i venskabsrelationer. Her kunne forskerne se, at dem, der ghostede venner, havde en tendens til at udvikle depressive tilbøjeligheder med tiden.
Ifølge forskerne så det hverken ud til, at ghosting af venner eller romantiske interesser resulterede i et dårligere selvværd hos ghosteren på sigt.
Gennemsnitsalderen for deltagerne i undersøgelsen var godt 19 år, og der var lidt flere kvinder end mænd med i undersøgelsen. Derfor belyser resultaterne ikke nødvendigvis mønstre hos ældre, der ghoster, understreger forskerne.