Shutterstock
fjernet milt

Hvad gør milten - og har vi brug for den?

Man hører ofte om folk, der har fået fjernet milten efter en trafikulykke. Er milten et overflødigt organ?

Hvad er miltens funktion?

Milten er et organ, som har flere forskellige funktioner.

Hvis kroppen er udsat for et uheld, kan milten fx være med til at minimere blodtab. Milten opbevarer nemlig blod og kan frigive det, hvis der er behov for det.

Milten hos en rask voksen person kan opbevare op mod 240 ml blod.

Milten fungerer også som et vigtigt filter i blodbanen. Her renser den blodet for affaldsstoffer og bakterier og nedbryder gamle eller beskadigede blodceller. I processen genanvender milten også brugbare næringsstoffer som fx jern, der kan bruges i andre funktioner i kroppen.

Milten sørger altså for, at det blod, der cirkulerer i din krop, er rent og fungerer optimalt.

Hvor sidder milten?

Milten er placeret i venstre side af maven helt oppe under mellemgulvsmusklen. Størrelsen varierer en del, men typisk vejer den 150-200 gram og har størrelse som en knytnæve.

Milten sidder i venstre side af maven

Milten sidder i venstre side af maven og kan derfor være sårbar, hvis man får et slag mod bugen.

© Shutterstock

Hvad er en forstørret milt?

En række sygdomme kan give en forstørret milt. Et typisk eksempel på en sygdom, der giver en forstørret milt, er kyssesyge.

Sygdommen skaber en forstørret milt gennem filtreringen af raske blodceller sammen med de beskadigede blodceller. Det betyder, at de raske blodceller ophobes i milten, hvilket kan skabe en forstærkende proces.
Jo flere raske blodceller, der bliver ophobet, des større bliver milten, der så opfanger flere raske blodceller, hvilket fører til yderligere forstørrelse af milten.

En forstørret milt kan godt være farlig at gå rundt med. En forstørret milt rummer en masse blod, og hvis organet bliver perforeret, fx gennem slag ved kontaktsport, kan der opstå et stort blodtab, som kan være livstruende.

Der er to former for behandling af en forstørret milt. Det er enten en behandling af den underliggende sygdom, eller at fjerne milten helt.

Du kan godt leve uden milt

Miltens tynde kapsel og bløde, sprøde konsistens gør den sårbar over for slag og stød mod bugen. Heldigvis kan vi godt overleve uden milten, hvis den er skadet, og det er nødvendigt at fjerne den.

For selvom milten er en vigtig del af vores immunsystem, så kan mange af dens funktioner varetages af leveren og andre dele af lymfesystemet.

Uden milten er vi dog mere udsatte for infektioner med nogle bestemte bakterier, som kan give livsfarlige sygdomme. Det gælder fx pneumokokker og meningokokker.

Det skyldes, at de andre dele af lymfesystemet ikke fuldstændigt kan udfylde den rolle, milten har ift. at filtrere og nedkæmpe særlige bakterier i blodet.

Derfor råder man alle, der mangler milten, til at blive regelmæssigt vaccineret mod de sygdomme, som milten normalt bekæmper.