Shutterstock / Ken Ikeda Madsen
Parforhold

Harvard-psykiatere og ægtepar gennem 45 år: Her er den største hemmelighed bag det lange parforhold

Særligt én vigtig egenskab kan være altafgørende, hvis et romantisk parforhold skal lykkes over årtier, lyder det fra to Harvard-psykiatere.

I virkeligheden er det så åbenlyst og intuitivt, at selv et 6-årigt barn ville kunne fornemme det øjeblikkeligt.

Sådan forklarer lektor i psykiatri ved Harvard Medical School Jacqueline Olds forskellen mellem at sidde overfor to mennesker i et sundt parforhold sammenlignet med to mennesker i et usundt. Og hun ved om nogen, hvad hun taler om.

Gennem mere end fire årtier har hun og ægtemanden over de seneste 45 år, Richard Schwartz, som også er lektor i psykiatri ved Harvard Medical School, åbnet klinikdørene og øregangene for utallige par, som alle har haft én ting tilfælles:

At de enten kvælende langsommeligt eller chokerende pludseligt er ramlet ind i en krise, som de har brug for hjælp til at komme ud af.

Samtalerne gav parret lyst til at udforske anatomien, faserne og videnskaben bag det langvarige, romantiske parforhold - altså den slags, hvor du kan ende med at tilbringe 10.000 ugedage eller 40 år med én og samme person. Årti efter årti.

De fleste bøger eller undersøgelser på området har, ifølge parret, nemlig en tendens til at dissekere den passionerede begyndelse frem for det lange stræk, og det leder til flere misforståelser.

Få parrets råd til, hvad du skal undgå og huske lige her.

Hvad er det vigtigste at vide om langvarige romantiske parforhold?

Richard: Mange mennesker vokser op uden et eksempel på, hvordan et godt ægteskab eller parforhold ser ud helt tæt på. Derfor udvikler de også deres egen forestilling, som kan være ret urealistisk. Det kan betyde, at de går i panik, eller måske endda forlader et forhold, fordi det ikke er, som de havde forestillet sig.

Det allervigtigste at forstå, som mange mennesker ikke ved, er, at parforholdet har et element af tidevand over sig, hvor der både er ebbe og flod: Nogle gange driver vi tættere på hinanden og nogle gange længere væk - og der er faktisk en naturlig rytme over bevægelserne i løbet af et menneskeliv.

Tema: Forskernes bud på det gode liv

Det er helt almindeligt, at du og din partner i perioder glider længere væk fra hinanden og vender jer mod andre ting og mennesker - det er selvfølgelig noget, du skal reagere på, men ikke gå i panik. I virkeligheden kan bevægelserne også være gode, for det er nok de færreste, der har lyst til at forelske sig og så sidde og kigge dybt ind i hinandens øjne resten af livet.

Hvordan skal man så reagere på det?

Jacqueline: I ethvert par skal der mindst være én person, og helst to, som har det, vi populært kalder for en "afstands-alarm". Det betyder, at der mindst skal være én person, der opfanger, når afstanden er blevet for stor, og stopper op og kræver, at I bruger tid og energi på at forbinde jer igen. I kan ikke bare lade afstanden blive større og så gå ud fra, at det nok skal løse jer, fordi I elsker hinanden.

Jacqueline Olds & Richard Schwartz
© John Soares

Om eksperterne...

Når afstandsalarmen går, kan den ene måske begynde at planlægge en tur, tage partneren med ud at vandre eller endda begynde et skænderi. Det vigtigste er, at I fanger den andens opmærksomhed og skaber tid til at forbinde jer med hinanden og blive tætte igen - i den bedste af alle verdener har I tid sammen til at forbinde jer mindst én gang om ugen.

Sygdom i den tætte familie, små børn, som kræver meget tid og bekymring, og et nyt arbejde, der kræver meget energi, er nogle af de ting, der ofte kan skabe afstand mellem par.

Baby ligger oven paa mand
© Shutterstock

Kemi afgør kærlighedens form

Hvad er jeres bedste råd til mennesker, der gerne vil blive i et længevarende kærlighedsforhold?

Jacqueline: Som alt andet, vi bliver i over årtier, har vi en tendens til at tænke, at vi ved alt om den anden person, men det er vigtigt at bevare nysgerrigheden over for din partner - det er faktisk én af de vigtigste kvaliteter at opretholde overhovedet.

Richard: En af vores favoritundersøgelser er en undersøgelse, hvor forskere intervewede par, efter de havde haft en diskussion eller et skænderi, som i øvrigt blev optaget på video. Efter diskussionen blev deltagerne sat hver for sig og spurgt ind til, hvad de mente, den anden part tænkte og følte under diskussionen.

Des længere tid parrene havde været sammen, des større var deres tendens til at tage fejl om den anden part. Det bedste, du kan gøre, er at anerkende den fare og forsøge at forblive nysgerrig.

Jacqueline: Nogle gange taler jeg med unge mennesker, som er på vej til at blive gift, der fortæller, at de bliver skrækslagne og har svært ved at klare tanken om at blive med den samme person i 50 år. Men du forbliver ikke den samme person i 50 år, og det gør din partner heller ikke.

Du er én person, når du fx får børn og en anden person, fra du er 30 år til du er 40 år - der er ikke noget statisk over det.