Shutterstock

Her er de seks egenskaber, der især spænder ben for et forhold

Her er listen over personlige egenskaber, du helst ikke skal have, hvis du vil møde den eneste ene - og forholdet skal vare ved.

Sød, charmerende, beleven, lyttende, kærlig og nysgerrig er alle ord, der bliver brugt flittigt i datingannoncerne. Og det er ikke så mærkeligt, for det er i høj grad de egenskaber, både mænd og kvinder kigger efter hos hinanden, når de er på jagt efter den eneste ene.

Men hvad med det modsatte – alle de personlige karakteristika, der vil få os til at gå i en stor bue udenom en potentiel partner?

Er de ikke ligeså vigtige at tage med i betragtning?

Vær aldrig plat eller grov

Det syntes en international gruppe forskere, så de besluttede sig for at finkæmme tidligere forskning i parforhold for at finde frem til de ting ved den anden part, som står i absolut laveste kurs.

Hvor de positive egenskaber har fået prædikatet ”dealmakers”, fordi de åbner dørene til romantiske forhold, omtales de negative af slagsen som ”dealbreakers”. De spænder ben for ens chancer.

Helt specifikt er der seks ting på den sorte liste, og dem kan det godt betale sig at lære udenad. Øverst på listen finder vi ”plat og grov”. Så hvis du vil gøre dig håb om at få den anden persons mobilnummer og måske en date, skal du for alt i verden ikke udvise en sådan adfærd

Klæbrig er heller ikke et plus

De fem øvrige punkter er ”afhængig”, ”klæbrig”, ”let på tråden”, ”apatisk” og ”umotiveret”.

Både hos de folk, som havde endt et forhold efter kort tid og hos dem, der smed håndklædet i ringen efter et længere forhold, var grov og plat adfærd den egenskab, som blev vurderet mest negativt. Men "klæbrig" og "apatisk" var bestemt heller ikke velset.

Den nye undersøgelse, som er offentliggjort i tidsskriftet Personality and Individual Differences, er lavet som et samarbejde mellem tjekkiske, amerikanske, italienske og polske universitetsforskere. De så på tidligere offentliggjorte forskningsdata og fokuserede på 285 mænd og kvinder i alderen 18-55 år. Der var tale om amerikanere med mellemlange universitetsuddannelser, hvor 95 procent var heteroseksuelle, og halvdelen var i faste parhold.

Visse svagheder ved undersøgelsen

Ud fra en prædefineret liste med i alt 49 negative personegenskaber havde hver deltager fået til opgave at rangordne dem, så de egenskaber, de satte øverst på deres liste, var dem, der først ville få dem til at ende et forhold. Her var "grov og plat" den absolutte top-scorer over negative egenskaber.

Som forskerne understreger, har undersøgelsen visse svagheder. En af dem er, at de medvirkende alle er amerikanske universitetsstuderende, og derfor er tale om en relativt homogen kategori af mennesker. For at få et helt præcist billede ville det kræve, at man involverede flere kategorier og større grupper.