Shutterstock
De rigeste er ikke nødvendigvis de klogeste.

Her er sammenhængen mellem rigdom og intelligens

Der kan være en sammenhæng mellem størrelsen på lønningsposen og din intelligens. Men helt så simpelt er det ikke, viser en svensk undersøgelse.

Mange har en ide om, at rige mennesker er klogere end resten af befolkningen. Nogle ultrarige opnår sågar kultstatus, og det er ikke ualmindeligt, at helt almindelige mennesker vender sig mod dem for at søge råd om livets store spørgsmål.

Men er rige mennesker overhovedet klogere end os andre?

Det korte svar er nej, viser en opsigtsvækkende undersøgelse

11 år undervejs

Tidligere undersøgelser har blandt andet kædet intelligens sammen med økonomisk succes. De har dog ikke specifikt undersøgt intelligensen blandt de allerrigeste, men det søger forskere med denne undersøgelse at råde bod på, skriver videnskabsmediet IFLScience.

Helt konkret har forskerne analyseret en række kognitive tests afgivet af knap 60.000 svenske mænd i forbindelse med deres værnepligt.

Deltagerne, som i dag er mellem 35 og 45 år gamle, blev fulgt af forskerne i 11 år, hvor sidstnævnte løbende har registreret deres stillinger og løn.

Efterfølgende har forskerne sammenlignet deltagernes nuværende løn og stillinger med deres 11 år gamle kognitive tests.

Penge betyder ikke alt

Resultaterne viste, at de deltagere som havde klaret sig bedst i de kognitive tests også er dem, der bestrider de højeste stillinger og tjener flest penge i dag.

Det er dog bemærkelsesværdigt, at denne tendens kun gør sig gældende inden for et afgrænset lønspektrum.

Det viste sig nemlig, at de kognitive forskelle på forsøgspersonerne blev udvisket, når de passerede en årsløn på 60.000 euro, hvilket svarer til knap 450.000 kroner.

Der er med andre ord intet, der tyder på, at dem der i dag tjener 80.000 euro om året er mere intelligente end dem, der tjener 60.000 euro.

Den rigeste ene procent

Men hvad så med den ene procent af befolkningen, der tjener allermest? Hvor placerer de sig på intelligensskalaen?

Ifølge resultaterne fra den svenske undersøgelse, klarede den rigeste procent sig faktisk lidt dårligere i de kognitive tests end dem, der lå et niveau under rent indkomstmæssigt.

Undersøgelsen viser dermed, at personer med høj intelligens har nemmere ved at skaffe sig adgang til velbetalte jobs. Men den viser også, at det ikke er intelligens, der afgør, hvorvidt du bliver velhavende eller ekstremt rig.

Så er du på udkig efter et intellektuelt forbillede, er personens formue måske ikke den rette parameter vælge ud fra.