Heroin-vaccine skal kurere narkomaner

En ny vaccine mod heroin fjerner rusen fra det euforiserende stof. Forskere håber, at indsprøjtningerne kan hjælpe stofmisbrugere på afvænning.

Heroinvaccine

En ny vaccine skal hæmme rusen fra heroin i kroppen

© Shutterstock

En vaccine mod stofmisbrug. Det er, hvad et californisk forskerhold er ved at udvikle. Deres forsøg med aber viser, at de kan hæmme dyrenes rus ved at give dem vaccine-indsprøjtninger.

Med vaccinen vil forskerne fjerne en del af stofmisbrugeres motivation for at tage det stærkt vanedannende stof og forhindre tilbagefald under en afvænning.

Kroppen angriber heroin

Heroin-vaccinen udnytter samme princip som en vaccine mod en sygdom. Den indeholder en lille del af heroin-molekylet og provokerer på den måde immunforsvaret til at danne antistoffer imod heroin.

Dermed har kroppen allerede et angreb klar, når stoffet bliver skudt ind i blodbanen. Antistofferne genkender straks heroin-molekyler og neutraliserer dem, inden de når hjernen. Det betyder, at brugeren ikke oplever en euforiserende rus.

I forsøget gav forskerne fra ”The Scripps Research Institute”i Californien fire rhesus-aber tre indsprøjtninger med deres vaccine, før dyrene fik forskellige doser af heroin. Alle abernes immunforsvar dannede et respons, der fjernede effekten af stoffet i op til otte måneder.

Vil afprøve heroin-vaccine på mennesker

To aber havde fået vaccinen i et tidligere forsøg og dannede et ekstra stærkt forsvar. Forskerne håber, at de på sigt kan gøre stofmisbrugere næsten immune over for den rus, heroin giver dem og på den måde hjælpe dem til at holde sig fra det euforiserende stof.

Det er første gang en vaccine imod et såkaldt opioid er nået så langt, og forskerne vil nu afprøve vaccinen på mennesker.

Læs også: 3 gode grunde til at blive vaccineret