Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

13 ting du ikke vidste om mareridt

Mareridt er ikke kun skræmmende og farlige drømme, men gemmer på meget mere - og så kan de faktisk være gode for dit helbred.

Shutterstock

1. De er designet til dig

© Shutterstock

Dine mareridt er skabt for at gøre netop dig bange. Derfor kan dine mareridt være helt almindelige drømme for en anden person. Af samme grund lyder det også tit underligt, når folk fortæller om deres mareridt.

2. Du kender alle, der er med

De personer, der er med i dine mareridt er alle personer, du har set før. Det kan være personer, du er gået forbi på gaden eller har set på tv - men aldrig komplet fremmede.

3. Hold dig fra sprut og stress

© Shutterstock

Gyserdrømme kommer typisk i forbindelse med dårlig søvn. Derfor gør du bedst i at holde dig afstresset og droppe de store branderter, hvis du vil undgå mareridt.

Drop også snack’en inden du går i søvn. Den kan rent faktisk også give dig mareridt, fordi den sætter gang i din forbrænding og forstyrrer søvnen.

4. Når øjnene ryster

© Giphy

Mareridtene opstår under REM-søvnen – den del af vores søvnmønster, hvor vi drømmer. Vi oplever i gennemsnit REM-søvn fire til fem gange hver nat.

5. Blinde får dem også

Du behøver ikke nødvendigvis at kunne se, hvordan den uhyggelige person i dine drømme ser ud. Det er nok at kunne lugte personen, eller høre hvordan han eller hun snakker. Blinde får også mareridt, men de spiller på andre sanser end den visuelle.

6. Jagt og forvirring

© Shutterstock

Flere undersøgelser har prøvet at belyse, hvad vi oftest har mareridt om. Men de er endt ud med forskellige svar.

Nogle mareridt går dog igen i de fleste undersøgelser: Dem, hvor vi bliver jagtet, hvor vi falder, og hvor vi mister en nær bekendt. Mareridt, hvor vi optræder nøgne i offentligheden er også relativt normale.

7. Drømmen hænger ved

Mareridt er kendetegnet ved, at vi vågner af dem. Når vi vågner midt i en drøm, hænger den bedre fast, og derfor kan det også være svært at lægge et mareridt fra sig.

8. De vil dig det godt

© Shutterstock

Fysisk er mareridt gode for dig. Mareridt foregår i REM-søvnen, hvor hjernen styrer dit blodomløb i retning af dine lemmer i stedet for sig selv, og det styrker din krops restitution.

Stress-hormoner, immunsystemet og blodtrykket har alle gavn af denne type søvn. Så sov trygt igennem mareridtene – de vil dig det godt.

9. Kunst er vokset ud af dem

Mareridt har været en stor inspirationskilde for mange kreative personer gennem tiderne. Blandt andet er gyserforfatteren Stephen King stærkt inspirereret af sine egne farlige drømme. Det samme var maleren Salvador Dalí (billedet).

10. De kan blive kroniske

© Shutterstock

Hvis du ofte har voldsomme mareridt, kan det føre til en søvnlidelse. Lidelsen, som på engelsk hedder “Nightmare disorder”, holder de ramte vågne, fordi de frygter at falde i søvn og få mareridt.

11. Nogle elsker dem

Ikke alle mareridt er forbundet med negative følelser. Søvnforskere har endda oplevet personer, der har været kede af at vågne midt i et mareridt. De sovende personer oplever mareridt som spændende – ligesom hvis de var med i en actionfilm.

12. Alle de følelser

© Shutterstock

Frygt er ikke den dominerende følelse. Undersøgelser viser, at personer med mareridt oftest har oplevet forvirring, skyld og væmmelse, inden de vågner badet i sved.

13. De ændrer din adfærd

En drøm om et fly, der styrter ned eller et tog, der bliver bombet, får os i høj grad til at ændre rejseplaner og endda aflyse planlagte ture. Det viser en undersøgelse fra Carnegie Mellon University og Harvard University

Læs også:

Hjernen

Hvor meget ved du om din hjerne?

1 minut
Liv i rummet

Bliver vi allerede overvåget? Livet på Jorden kan ses fra 1000 stjerner

4 minutter
Havet

Forskere udforsker havets dybeste afkroge

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul