5 grunde til at venstrehåndede er bedst

Hånden har skabt præsidenter, kæmpere og store kunstnere. Det siger videnskaben.

Obama

1. Vi stemmer på dem

Barack Obama, Bill Clinton, George H. W. Bush og Gerald Ford. Af de seneste syv amerikanske præsidenter har de fire af dem været venstrehåndede. Det kan være et tilfælde, men en hollandsk undersøgelse mener, der er videnskab bag.

Ifølge undersøgelsen bliver fagter med højre hånd anset som positive, mens dem med venstre hånd bliver anset som negative. Det kommer de venstrehåndede til gode i tv-debatter, da billedet bliver spejlet.

2. De tænker ud ad boksen

En skrøne går på, at venstrehåndede er mere kunstneriske end deres højrehåndede modstykker. Det er ikke helt sandt, men der er alligevel noget om sagen.

Ifølge en undersøgelse fra American Journal of Psychology er venstrehåndede bedre til at afsøge flere alternative løsninger på problemer – lidt søgt kan det tolkes som, at de er mere kreative.

3. Hold dig fra at slås med dem

Et fransk studie viser, at kun tre procent af medlemmerne i primitive pacifistiske samfund er venstrehåndede. Til sammenligning er 27 procent venstrehåndede i voldelige samfund.

Ifølge forskerne skyldes det, at venstrehåndede har en fordel i kamp – det giver dem et overraskelsesmoment, at de slår med den “forkerte” hånd.

4. De er bedst til sport

Når det kommer til sportsgrene, hvor to personer dyster mod hinanden, har venstrehåndede en fordel. Det er de fleste forskere på området enige om. Og holdningen bliver understøttet af en overrepræsentation af venstrehåndede på elitesportsniveau bl.a. inden for tennis og boksning.

En af teorierne om, hvorfor det forholder sig sådan, går på, at venstrehåndede udøvere oftere sparrer med højrehåndede modstandere, end højrehåndede sparrer med venstrehåndede. Det giver dem en fordel.

5. Taler glider lettere ned

Venstrehåndede er bedre til at høre lyde, der ændrer sig langsomt og roligt, viser en undersøgelse fra Georgetown University Medical Center. Det skyldes, at den højre hjernehalvdel, som styrer venstre hånd, bedre kan lide vokaler.

Taler er ofte udtalt roligt og glidende, og derfor er det nemmere for venstrehåndede at lytte til dem, end højrehåndede, der bedre kan høre konsonanter og hakkende lyde.

Er du højrehåndet og ikke helt tilfreds med at læse om, hvor gode venstrehåndede er? Så frygt ej. Læs i stedet med her: 5 grunde til at højrehåndede er bedst.