Penrose trekanten
Penrose trekanten blev første gang tegnet i 1934 af den svenske kunstner Oscar Reutersvärd. Den blev i midten af det 20. århundrede hyldet og populariseret af den britiske matematiker Roger Penrose for dens illusion og umulighed, og derfor fik den det navn den er kendt under i dag. Trekanten leger med 3 dimensioner og er umulig at konstruere.

Eschers vandfald

Billedet blev lavet i 1961 af den hollandske kunstner M.C. Escher som et litografisk print (print på glat overflade af sten eller metal). Printets konstruktion er umulig, da billedet kun hænger sammen på grund af vinklen, det er tegnet i.
Vandfaldet skaber et kredsløb og giver en paradoksal effekt. Vandløbene er to højder på en gang og står i kontrast til den nedre del af bygningsværket, som holder korrekte 3 dimensionale propositioner.
"Lilac Chaser"

Illusionen er også kendt som Pac-Man illusionen. Hvis man fokuserer blikket på illusionens midte i ca. 20 sek, vil der opstå synsbedrag på to måder: En prik vil begynde at vise sig, når en lilla prik forsvinder i et splitsekund, og de lilla prikker vil så småt begynde at forsvinde.
Illusionen blev opdaget af briten Jeremy Hinton i starten af det 21. århundrede. Billedet blev skabt da Hinton var i færd med at eksperimentere med visuel bevægelse på sin computer. Ved en fejl fjernede han en af cirklerne i stedet for at farve den. Dette skabte den effekt, at det bevægende mellemrum blev til en grøn prik.
I 2005 gjorde Hinton prikkerne på hans billede utydelige, hvilket skabte illusionen af deres forsvinden. Billedet blev samme år populært på internettet og fik navnet ”Lilac Chaser”.
Ebbinghaus illusionen

Illusionen blev opdaget af den tyske psykolog Hermann Ebbinghaus i slutningen af den 19. århundrede som en del af hans studier i eksperimental psykologi.
De to indre cirkler ser ud til at have forskellige størrelse, men det er en illusion: De er lige store. Det, der narrer, er størrelsen på de omkransende cirkler og der er siden blevet eksperimenteret i antallet og størrelsen af dem og deres afstand til den midterste cirkel. Ebbinghaus’s illusion har også spillet en større rolle i debatten om, hvordan hjernen reagerer og opfatter ting.
Ebbinghaus illusionen er senere blevet lavet i 3-dimensionale udgaver, og her er effekten meget større.
Penrose trappen

Roger Penrose var i halvtredserne fascineret af M.C. Eschers arbejde og kunstnerens billeder af ”umulige” objekter og bygninger.
Penrose erklærede, at han selv ville konstruere noget umuligt, og inspireret af Escher gik Penrose og hans far Lionel Penrose i gang med at konstruere det umulige.
Roger præsenterede en tegning af den uendelige trekant for sin far, som herefter producerede adskillige varianter af trekanten. I 1958 fik far og søn udgivet en artikel om deres arbejde.
Oscar Reutersvärd havde i 1950 udviklet trappedesignet, som Penrose først opdagede i 1984. Penroses fascination af Eschers arbejde blev gengældt, da han samme år sendte artiklen til Escher.