Shutterstock
Hjernen

Butikkerne snyder din hjerne

Forretningerne rotter sig sammen med ubevidste netværk i din hjerne og får dig til at købe varer, som du ikke har brug for.

Højere pris gør billig vin bedre

Forskere fra Basels Universitet har fundet ud af, billig vin smager bedre, hvis prisen skrues i vejret. Det skriver de i en ny rapport.

Til et festarrangement på campus stillede de schweiziske forskere en vinhandel op, hvor de intetanende testpersoner blev tilbudt en vinsmagning.

Gæsterne smagte på de tre samme vine to gange. En gang hvor de fik priserne at vide, og en gang hvor de ikke gjorde.

Der skete intet med gæsternes oplevelse af vinen, når forskerne oplyst en lavere pris for den dyre vin - den smagte stadig godt.

Men når den billigste vin blev præsenteret til en firedobbelt pris, synes gæsterne, at den smagte væsentligt mere behageligt.

Vinglas med penge og vin

Med en hævet pris smager billig vin bedre, viser forskning.

© Shutterstock

De uvidende smagsdommere vurderede både på:

  1. hvor intenst vinene smagte, og
  2. hvor behageligt de smagte

Nogle gange ændrede forskerne prisen på den dyreste og den billigste vin, når gæsterne fik prisen at vide.

Hvor intenst vinene smagte ændrede sig ikke med prisen. De dyrere vine havde generelt en mere intens smag.

Slik får os til at ignorere prisen

Forskere har vist, at vores beslutning om at købe en vare eller ej afhænger af, om vi får øje på varen eller prisen først.

Slik og penge

Synet af slik får os til at ignorere prisen og købe de søde sager.

© Shutterstock

Butikkerne kan få os til at købe mere ved at vise os prisen først ved hverdagsprodukter som tandpasta, men varen først ved nydelsesprodukter som chokolade.

Årsagen er, at synet af tandpastaen ikke vækker følelser, som vil påvirke købet, mens synet af chokolade vækker en glæde, som får os til at ignorere prisen.

Få kager er mere værd end flere

Butiksgæster er mere tilbøjelige til at tage en vare, når der er få tilbage.

Butiksgæster er mere tilbøjelige til at tage en vare, når der er få tilbage.

© Shutterstock

Din fornuft ved bedre, men du kan ikke stå imod. Forskerne har opdaget, at en småkage virker langt mere fristende, når den ligger i et næsten tomt glas, end når den ligger i et glas fyldt med andre småkager.

Forklaringen er, at knapheden vækker en frygt for at gå glip af småkagen, og følelsen overvinder ofte de hindringer, som fornuftscenteret sætter i vejen. Butikkerne udnytter den lille svaghed i din hjerne ved at påstå, at deres varer kun findes i et begrænset antal.

Dårligt tilbud gør valget nemt

I supermarkedet vinder Intuitive beslutninger nogle gange over fornuften.

Når lokkemodellen virker, slår den fornuftcentret, ACC, fra. Og dermed træffer vi dén beslutning, som butikken vil have os til - frem for den vi selv ville.

© Shutterstock

Forsøg har vist, at butikkerne nemt kan få dig til at købe en forholdsvis dyr vare, hvis de samtidig viser dig en såkaldt lokkemodel. Lokkemodellen skal være af en dårligere kvalitet end den primære vare. Samtidig skal den være mindst lige så dyr.

Lokkemodellen virker ved at gøre valget så åbenlyst, at hjernens fornuftscenter, ACC, bliver omgået, når beslutningen skal tages. I stedet tager den såkaldte insula over – en hjerneregion forbundet med umiddelbare intuitive beslutninger.