Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tyske forskere har afsløret, at dans virker som ungdomseliksir på hjernen.

© Shutterstock
Mennesket - Hjernen

Dans holder demens fra døren

Forskere har opdaget, hvordan du kan forhindre din hjerne i at forfalde: Dans får gamle hjernecentre til at blomstre.

Salsa, jazz og Line dance. Det var, hvad tyske forskere ordinerede deres forsøgspersoner, da de for nyligt afslørede, at dans virker som ungdomseliksir på hjernen.

I deres undersøgelse opdagede de, at hjerneområder, der forfalder med alderen, blomstrer op hos ældre, der danser jævnligt. Derfor ser de dans som et lovende middel mod demens.

Motion stopper tiden

Det er velkendt, at motion stopper alderstegn, der rammer kroppens celler, når vi bliver ældre. Men forskere ved endnu ikke, om du skal løbe eller kaste med spyd, hvis du vil holde dig ung så lang tid som muligt.

Derfor samlede forskere fra det tyske Otto Von Guericke-universitet 26 ældre med en gennemsnitsalder på 68. I de næste 18 måneder delte de dem op i to hold:

En gruppe ældre, der lærte en ny dans hver uge, og en gruppe, der fik udholdenheds- og smidighedstræning og fx cyklede og gik.

Forskere skaber dansekur

Bagefter undersøgte de hjernecentret hippocampus, der er vigtigt for vores hukommelse, indlæring og balance. Forskere ved, at demenssygdomme som alzheimers slår hårdt ned i det område.

Hos begge forsøgsgrupper voksede hippocampus, men kun danserne havde en klart bedre balance efter forsøget. To andre hjerneområder voksede også hos dem, der dansede, og derfor ser forskerne dans som en lovende kandidat til at modvirke, at vores hjerne forfalder med årene.

Nu håber forskerne, at de kan skabe en videnskabeligt dokumenteret motionsform, så de med musik og motion kan forhindre demens i at æde sig ind på hjernen.

Læs også:

Mennesket

Forskere: Sådan styrer hjernen din maves sundhed

9 minutter
Donald Trump pekar på sin hjärna
Hjernen

USA delt i to: Splittelsen sidder også i hjernen

3 minutter
Den perfekte dans
Kultur

Forskerne afslører: Sådan danser du mest tiltrækkende

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul