Dans holder demens fra døren

Forskere har opdaget, hvordan du kan forhindre din hjerne i at forfalde: Dans får gamle hjernecentre til at blomstre.

Tyske forskere har afsløret, at dans virker som ungdomseliksir på hjernen.

© Shutterstock

Salsa, jazz og Line dance. Det var, hvad tyske forskere ordinerede deres forsøgspersoner, da de for nyligt afslørede, at dans virker som ungdomseliksir på hjernen.

I deres undersøgelse opdagede de, at hjerneområder, der forfalder med alderen, blomstrer op hos ældre, der danser jævnligt. Derfor ser de dans som et lovende middel mod demens.

Motion stopper tiden

Det er velkendt, at motion stopper alderstegn, der rammer kroppens celler, når vi bliver ældre. Men forskere ved endnu ikke, om du skal løbe eller kaste med spyd, hvis du vil holde dig ung så lang tid som muligt.

Derfor samlede forskere fra det tyske Otto Von Guericke-universitet 26 ældre med en gennemsnitsalder på 68. I de næste 18 måneder delte de dem op i to hold:

En gruppe ældre, der lærte en ny dans hver uge, og en gruppe, der fik udholdenheds- og smidighedstræning og fx cyklede og gik.

Forskere skaber dansekur

Bagefter undersøgte de hjernecentret hippocampus, der er vigtigt for vores hukommelse, indlæring og balance. Forskere ved, at demenssygdomme som alzheimers slår hårdt ned i det område.

Hos begge forsøgsgrupper voksede hippocampus, men kun danserne havde en klart bedre balance efter forsøget. To andre hjerneområder voksede også hos dem, der dansede, og derfor ser forskerne dans som en lovende kandidat til at modvirke, at vores hjerne forfalder med årene.

Nu håber forskerne, at de kan skabe en videnskabeligt dokumenteret motionsform, så de med musik og motion kan forhindre demens i at æde sig ind på hjernen.