Shutterstock / MDGRPHCS

Derfor bliver du træt af at tænke for meget

Et nyt fransk studie viser, at når din hjerne koger, beskytter den sig selv ved at udskille et signalstof, der gør dig træt.

Du kender måske godt følelsen af at være helt udsplattet efter en lang dag med opgaver, skærme og en masse tankeaktivitet.

Nu har franske forskere fundet ud af, at den mentale træthed skyldes en overproduktion af signalstoffet glutamat, når hjernen har kørt for fulde kedler flere timer i træk.

Formålet er at bevare hjernens funktionalitet Motivationsforsker Mathias Pessiglione

Konsekvensen af overproduktionen er, at hjernen forsøger at koble flere udfordrende opgaver fra.

Det fører til prioritering af mere simple opgaver til dækning af kortsigtede behov frem for mere fremadskuende mål og større gevinster.

Hjernen beskytter sig selv

Ved overaktivitet i tænketanken bliver giftstofferne bygget op i den del af hjernen, der hedder det præfrontale cortex.

Det er herfra planlægningen af vores handlinger bliver udført, og det er herfra overproduktionen af glutamat forurener neurotransmitterne, hvilket fører til mere uklare tanker.

Motivationsforsker og medforsker på studiet, Mathias Pessiglione, fra Paris Brain Institute, ICM, forklarer processen i en pressemeddelelse på følgende måde:

”Vores resultater viser, at kognitivt arbejde fører til en ægte funktionsændring - ophobning af skadelige stoffer - så udmattelse er faktisk et signal, der får os til at stoppe med at arbejde med det formål at bevare hjernens funktionalitet”.

Tidligere har flere forskere ellers ment, at hjernen ovenpå på mentalt krævende arbejde har ønsket en form for belønning ved at vende sig mod mere simple opgaver.

Timevis af bogstaver

Studiet er udført ved at måle kemiaktiviteten med magnetisk resonans på atomart niveau i 40 testpersoners hjerner i løbet af en dag med specifikt udvalgte arbejdsopgaver og stressniveauer.

De 40 blev opdelt i to grupper, der henholdsvis skulle udføre krævende og knap så krævende kognitive tests i seks timer med to små pauser.

Glutamat er en af de mest almindelige neurotransmittere og er essentiel for dine synapser i hjernen.

© Shutterstock / KateStudio

Krævende opgaver kunne eksempelvis være at se en række bogstaver skifte hvert halvandet sekund og så skulle reagere, når samme bogstav som for tre visninger siden dukkede op igen.

Forskerne kunne i testen observere fysisk træthed i form af nedsat pupiludvidelse men også glutamatproduktionen, der gør det sværere at tænde det lange lys og se fremad.

Søvn balancerer kemien

Udover det udmarvende tænkearbejde skulle testpersonerne også besvare spørgsmål om, hvorvidt de eksempelvis helst ville have et mindre kontant pengebeløb her og nu – eller et større beløb flere måneder senere.

Testpersonerne med forhøjet glutamat i det præfrontale cortex valgte i højere grad de kortsigtede gevinster modsat den anden gruppe.

Forskerne bag studiet håber blandt andet, at andre undersøgelser kan komme nærmere på blandt andet sammenhæng mellem kognitivt pres, og hvordan vi kan helbrede stressede hoveder.

Indtil videre er der ikke meget at stille op mod naturens begrænsninger i forhold til at kunne tænke skarpt i længere tid.

Mathias Pessiglione forklarer dog, at gamle travere som hvile og søvn er vejen frem, fordi der er gode beviser for, at glutamat bliver elimineret fra hjernesynapserne under søvn.